Jan Pennings

Jan over de winst van LEGO Masters

13 maart 2021 10:05 | amusement | Door Irma Tomas

© RTL
Leg de steentjes maar vast klaar, er komt een nieuw seizoen van Lego masters aan. Winnaar van de eerste reeks Jan Pennings gaat kijken, uiteraard. Hij weet precies wat het programma teweegbrengt.

Tekst: Dominique Hofman

Heb je het prijzengeld van 25.000 euro al uitgegeven?
“Ik heb meteen een legoset gekocht die ik al heel lang wilde. Mijn medewinnaar Lola ook, zij heeft het Disney-kasteel, ik een ruimteschip uit Star Wars. Dat staat op mijn tv-kast en zal ik nooit uit elkaar halen. Voor mijn nieuwe huis kon ik het geld ook goed gebruiken. Het bezoek aan het Lego House in Denemarken laat uiteraard nog even op zich wachten. Zodra we erheen kunnen, wil ik daar open solliciteren.”

Welke droombaan hoop je te krijgen?
“Die sets die je in speelgoedwinkels vindt, zou ik heel graag willen ontwerpen. Een voorkeur voor een thema heb ik niet. Dat je met een heel team over iets als het ontwerp van een toren mag sparren, vind ik al leuk zat.”

Is de rol van brickmaster niets voor jou?
“Lijkt me heel tof, maar ik denk niet dat ik een goede jury zou zijn. Iemand naar huis sturen, terwijl ik weet hoeveel passie en stress in zo’n bouwwerk zit, dat vind ik te lastig. Maar als ze mij vragen als gastjurylid, zeg ik gerust ja. Al moet ik de lunch voor kandidaten bereiden, heb ik weleens gedacht, zo graag wilde ik betrokken zijn. Maar dat idee heb ik laten varen.”

Wat heeft Lego masters je wel gebracht?
“Lola en ik worden vaak gevraagd voor opdrachten. Laatst hebben we een pauw van 60 centimeter voor de Zapp Awards gemaakt. Dat lukt me helemaal niet dacht ik van tevoren. Dan moet Lola echt tegen me zeggen: ‘Jan, dit kunnen wij. We zijn toch Lego masters!’ We hopen trouwens dat er ooit een WK komt met alle eersteprijswinnaars uit andere landen. Zou supervet zijn!”

Je hebt een hersentumor gehad. Hoe helpt je liefde voor lego om hiermee om te gaan?
“Het geeft rust. Mijn hoofd raakt snel vol door bijvoorbeeld stress of afspraken. Op zulke dagen kies ik er bewust voor om met lego aan de gang te gaan. Muziek op, kop koffie erbij. Ik heb twee slaapkamers, waarvan een er vol ligt met lego. Ik moet alleen nog de tijd vinden om alles te sorteren.”

Welke reacties kregen jullie eigenlijk na de overwinning?
“Vooral positieve. Mensen die hun legodoos van zolder hadden gehaald, kinderen die thuis het programma gingen nadoen. Twee dagen na de finale kreeg ik in Boxtel applaus vanaf het terras. Ik werd keirood en ben nog nooit zo snel van de markt afgerend. Tof gebaar, maar ik voelde me zo opgelaten. Ik had ook nooit verwacht dat dat mensen óns zouden willen ontmoeten voor een meet & greet, dat we blijkbaar iets bijzonders hebben neergezet. Ik zie mezelf namelijk als een gewone jongen uit Boxtel, laat mij maar lekker met lego spelen.”

LEGO Masters | zaterdag | RTL 4 | 20.00 uur

Meer over