High Society

Jaïr Ferwerda leerde interviewen van Barend en Van Dorp

30 juli 2021 14:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© Studio Kastermans
Jaïr Ferwerda bezoekt in het nieuwe programma Hai society vermogende en bekende Nederlanders in 'highsocietyhotspots' zoals Monaco en Saint-Tropez. Onder meer bondscoach Louis van Gaal en de inmiddels overleden Jan des Bouvrie komen voorbij. We stelden 6 vragen aan Jaïr Ferwerda (44).

Gaan we in jouw nieuwe programma High Society vooral veel feestjes en partijen zien à la Glamourland?

Jaïr Ferwerda: “Dat was een fantastisch programma, maar Hai society is meer dan alleen feestjes. Ik ga met ondernemers mee naar huis, bezoek hun werk en praat over het leven. Uiteraard zitten er ook bekende mensen bij: ik ben op pad geweest met Louis en Truus van Gaal (foto), ben dronken geworden met Barry Hay op Curaçao en mocht langskomen bij Jan des Bouvrie in Saint-Tropez voor wat zijn laatste interview zou blijken.”

Waarom de keus voor het buitenland?

“In alle uithoeken van de wereld kom je Nederlanders tegen, maar vermogende mensen kiezen vooral voor oorden als Monaco, Saint-Tropez en Vale de Lobo. Dat zijn enclaves voor ultrarijken waar je normaal gesproken niet zomaar binnenkomt. Alleen daarom al vind ik het fascinerend om mee te gaan in de levens van de succesrijken en, met een nuchtere Hollandse blik, te zien hoe het daar reilt en zeilt.”

Wat hebben succesvolle mensen gemeen?

“Over het algemeen zijn het optimisten die kansen zien en ervoor gaan. Wat ik zo boeiend vind is dat zij die nuchterheid vasthouden. Zo sprak ik Jan Jaap Middema, dé jachtenmakelaar van Monaco met uitsluitend miljardairs in zijn klantenkring. Hij gaf eerlijk toe dat zo’n boot van honderd miljoen ook absolute waanzin is. Die ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’-mentaliteit verdwijnt dus nooit. Al verandert je idee van ‘gewoon’ wel naarmate je bankrekening groeit.”

Maakt geld dan gelukkig?

“Hoe leuk het ook is om met een vrolijke, plagerige blik te kijken naar rijkdom en overdaad, er is ook ruimte voor de mindere dingen in het leven. Ik ontmoet Willem van Kooten, die na een ernstige ziekte heel anders in het leven staat. Aad Ouborg bezweek bijna aan een bacteriële infectie en geniet inmiddels juist van de kleine dingen.”

Hoe is je prikkelende interviewstijl ontstaan?

“Ik ben ooit begonnen als redacteur bij Barend & Van Dorp. Van Frits en Henk heb ik geleerd om onderwerpen zo origineel mogelijk in beeld te brengen. Na een zwaar Kamerdebat krijgen ministers vaak direct de vraag ‘is uw positie nog wel houdbaar?’ In mijn ervaring krijg je een heel ander gesprek als je opent met: ‘Zo, dat viel ook niet mee, hè?’ Sowieso neem ik geen genoegen met politiek-correcte antwoorden.”

Ga je daarin weleens te ver?

“Niets zo erg als jezelf recenseren, haha. Dat is in elk geval niet mijn insteek. Ik heb niets met cynisme, het laatste wat ik in mijn programma’s wil is met het vingertje wijzen of waardeoordelen vellen. Of ik nu op het Binnenhof sta of in een woning van 22 miljoen. Hai society is vooral een vrolijk, zomers programma waar je lekker bij kunt wegdromen.”

Hai Society zie je vanaf zondag 1 augustus vanaf 21:30 uur op RTL 4

Meer over