Foute Boel

Jens Olde Kalter: "Sommige mensen gaan heel ver en dat is heftig"

27 februari 2019 13:30 | amusement | Door Televizier

© Reinier Bergsma
Jens Olde Kalter komt in actie tegen huisjesmelkers voor zijn programma Foute Boel. Hij onderzoekt klachten van gedupeerde huurders en haalt verhaal bij de huisbaas. Dat is niet altijd zonder risico: "Ik maak nou eenmaal geen Camping Life."

Hoe is het om Foute Boel te maken?

"Heel interessant, verbazingwekkend en verbijsterend. Vastgoedeigenaren maken vaak misbruik van hun positie door de krapte op de woonmarkt. Er zijn veel schrijnende situaties en er gebeurt niets. We moeten aan de bel trekken, zodat de politiek het ook oppakt. Ik hoop dat we de situatie kunnen veranderen met dit programma."

Wat voor schrijnende situaties heb je dan gezien?

"Een huisbaas die zijn hulpjes de deur liet intrappen terwijl de huurder in bed lag. Dat is huisvredebreuk, intimidatie, bedreiging én vernieling. Of een huurder van wie de huisraad was gestolen. Die student had niets meer; geen studieboeken en geen schoon ondergoed. Hij zou zijn laptop terugkrijgen als hij de aanklacht introk. Sommige mensen gaan heel ver en dat is heftig."

Heb je zelf ook wel eens iets naars meegemaakt?

"Ja, als student. Ik huurde een plek in Amsterdam en de huisbazen waren bepaald geen frisse jongens. Ze wilden ons het pand uit hebben, dus huurden ze een stel criminelen in. De onderburen vertrokken en een louche figuur nam hun plaats in. Toen de douche niet werkte op zijn eerste avond in het huis mocht hij onze badkamer gebruiken. Daarna zijn we naar de kroeg gegaan en werden we vrienden. Dat was niet de bedoeling. Een jaar later zijn we vertrokken, maar dat wilden we zelf. Ik was niet onder de indruk."

Dus de ultieme tip is om gewoon te blijven zitten.

"Ik kan wel zeggen dat je niet bang moet zijn en niet moet buigen, maar dat is niet zo makkelijk als er een stel potige kerels uit Oost-Europa op je afkomt. Dat is best intimiderend. Je kunt ook de politie bellen, maar die doen helemaal niets. Sommige zaken zijn namelijk nogal lastig te bewijzen. Je moet dus hulp vragen aan een deskundige. Een juridisch adviseur kan bemiddelen tussen de verhuurder en de huurder. Of Foute Boel bellen, natuurlijk."


Kom je zelf wel eens in de problemen bij de opnames?

"Tijdens het vorige seizoen ben ik door een hond gebeten. Hij liet gelukkig los, maar dat had wel eens anders kunnen aflopen. Dit seizoen werden we een tijdje achtervolgd. En een huisbaas heeft een kleerkast op ons afgestuurd. Hij was een stuk groter dan ik en sprong op mijn collega. Ik wist dat het op vechten kon uitlopen. Op zo’n moment ben ik scherp, want het kan ook misgaan. De adrenaline kwam uit mijn oren."

Maar het is het allemaal waard.

"Als ik dat niet wil, kan ik dit programma niet maken. Maar ik moet mijn veiligheid goed inschatten. Het is zaak om niet roekeloos te worden en verstandig te blijven. Ik maak nou eenmaal geen Camping Life."

Gaan we meer van je zien op televisie?

"Ik hoop het. Ik ben een verhalenverteller, of het nu om een boek of een video gaat. Een televisieprogramma is een teamprestatie en daar geniet ik van. Ik heb heel veel ideeën op het gebied van crime. Ik werk met Thijs Zeeman aan het nieuwe programma Betrapt!, over misdrijven die zijn vastgelegd op camera en waar nog niets mee is gebeurd. En ik wil Foute Boel blijven maken. Het is leuk om te doen, maar ook belangrijk."

Foute Boel zie je elke woensdag om 20:30 uur bij SBS 6.

Meer over