Miljuschka in Japan

Miljuschka Witzenhausen: 'Japan is mooi, maar ook benauwend'

25 februari 2019 12:00 | amusement | Door Televizier

© 24Kitchen
Miljuschka Witzenhauzen ging voor haar nieuwe programma Miljuschka in Japan op reis door het land van de rijzende zon. Samen met haar vriend Philip ontdekte ze alles over de eetcultuur in het Aziatische land. Miljuschka: "Het is de grootste relatietest die je kunt bedenken."

Je ging op culinaire reis naar Japan. Wat heb je geleerd?

"Japan is het land van de culinaire perfectie. Alles wat ze doen, doen ze zo goed mogelijk. Zelfs het eten uit Europa is daar beter dan hier. Een Frans stokbrood is nog perfecter in Japan dan in Parijs. Dat is vloeken in de kerk, natuurlijk, maar het is eigenlijk wel zo. Het is ook een chauvinistisch land, waar ik als vrouw niet dicht bij de chef mag komen omdat dat ongeluk brengt. Alles draait om het eten, niet om het milieu. De schappen liggen vol met tonijn. En alles wat niet dagvers is, gaat zo de prullenbak in."

Wat zal je nooit vergeten van je reis?

"Ik heb kogelvis gegeten. Dat is een vis die giftig is en als het verkeerd wordt bereid, ga je dood. Je zenuwstelsel wordt langzaam uitgeschakeld, uiteindelijk stik je. De smaak was niet heel spannend, maar mijn lippen tintelden helemaal. Ik heb ’s nachts elk uur de wekker gezet. Maar ik was te nieuwsgierig om het niet te proberen."

Niet bang om het loodje te leggen?

"Nee, maar ik heb wel hoogtevrees. Dat was niet zo handig, toen we naar Mount Wasabi gingen. Dat ligt in de buurt van Mount Fuji en daar groeit de echte wasabi. We moesten steeds verder de bossen in en werden uiteindelijk in een gammele laadbak gezet die steeds hoger en hoger ging. Het was doodeng. Toen ik eenmaal boven was, moest ik huilen. Om het uitzicht, om de wasabi. Dat is precies wat eten is. Een beleving, perfectie. En een zijn met de natuur."

Oftewel: Japan is het ideale land?

"Het is mooi maar ook benauwend. Alles moet op een bepaalde manier. Op de roltrap in de metro staat iedereen altijd aan de rechterkant, zodat je er langs kunt als je haast hebt. Je moet altijd een cadeau meenemen op bezoek, dus je kunt nooit eens spontaan aanwaaien. En iedereen roept de hele dag door dankjewel of sorry. Ook als er niets is. Dat is moeilijk voor een nuchtere Amsterdammer. Ik dacht wel eens: doe eens wild! Ik houd er niet van om steeds maar in het gareel te lopen."

Welke landen staan nog op je verlanglijstje?

"Ik wil graag naar Syrië. Die eetcultuur is te gek. Door de oorlog waaiert die eetcultuur uit over de hele wereld. Dat wordt een hype. Mexico, India en Korea staan ook op mijn lijstje, maar ik moet nadenken over mijn veiligheid. Bovendien is het hard werken. Elke dag een ander bed, elke dag je koffers inpakken. Maar achteraf is het dat allemaal waard."

Je maakt het programma samen met je vriend. Hoe is het om met hem samen te werken?

"Ik vind het fantastisch om programma’s met Philip te maken. Maar het is ook de grootste relatietest die je kunt bedenken. Het kan pittig zijn, maar we kunnen het aan. We hebben wel eens onenigheid, maar ook veel liefde. We kunnen tegen elkaar schreeuwen van frustratie en elkaar daarna in de armen vallen van geluk omdat we iets lekkers eten. Onze gezamenlijke liefde voor eten maakt alles goed."

Miljuschka in Japan zie je vanaf vanavond elke maandag om 22:00 uur bij 24Kitchen op kanaal 24 en 24kitchen.nl

Meer over