Geen inzage

Jiskefet spant rechtszaak tegen eigen boek aan

21 oktober 2021 08:58 | amusement | Door Jef Willemsen

© VPRO
Een situatie die niet had misstaan in het absurdistische programma: Michiel Romeyn en Herman Koch dagen de uitgever van de Jiskefet encyclopedie voor de rechter.

Het klinkt mooi: een naslagwerk van ruim 500 pagina's waarin alle hoogtepunten van de illustere cabaretgroep Jiskefet in detail omschreven staan. Maar Jiskefet boegbeelden Michiel Romeyn en Herman Koch zijn not amused.

Geen inzage

Tegen Nu.nl vertelt Romeyn dat zowel hij als Herman Koch niet eens wisten dat er een boek over hen geschreven werd. Ze zijn niet gevraagd mee te werken en niet eens gebeld voor een interview of een citaat. De  boot was wat de mannen betreft aan toen de uitgever zelfs weigerde voor publicatie inzage te geven in het naslagwerk. Officieel zijn ze dat ook niet verplicht.

Intellectueel eigendom

De makers hebben naar verluidt in het boek geen foto's gebruikt maar illustraties om zo niet te hoeven betalen voor portretrecht. Het zit Romeyn niet lekker: Dit zijn twee proleten die denken dat ze op een slimme manier geld kunnen verdienen. Hoeveel jaren hebben wij wel niet geploeterd? Dit is ons intellectueel eigendom."

Diefstal

Romeyn is verbijsterd dat dit zomaar mag: "iedereen roept: 'Dat kan toch helemaal niet?' Maar schijnbaar kan het wel. Het voelt als stelen. Iemand breekt bij je in en wil je bank jatten. Je zegt: 'Ik wil nog even op mijn eigen bank zitten.' En dat dan de inbreker antwoordt: "Ja, maar dat gaan we niet doen.' Het is hondsbrutaal."

Piraterij

Als de rechtbank Koch en Romeyn in het gelijk stelt, overwegen de heren verdere stappen: "Het liefst zou ik die encyclopedieën willen vernietigen, maar het gaat er nu eerst om dat ze moeten laten zien wat ze van plan zijn. Ze hebben gezegd dat ze Jiskefet-fans zijn, maar dat betwijfel ik (...). Het is pure piraterij."

Meer over