Talpa onbereikbaar

Johan Derksen vindt ophef om opmerking in Vandaag Inside overdreven

10 april 2024 21:30 | amusement | Door Jacob-Jan van de Groep

© ANP
Dat de mannen van Vandaag Inside niet vies zijn van een relletje, zijn we inmiddels wel gewend. Maar na de ophef die Johan Derksen dinsdag veroorzaakte met zijn opmerking over Kamerlid Habtamu de Hoop hult ook diens werkgever zich in nevelen. Talpa Network was de gehele woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Johan Derksen haalde dinsdagavond in Vandaag Inside weer de nodige headlines, omdat hij zei dat Kamerlid Habtamu de Hoop "geen Fries is" omdat hij niet in Friesland geboren was. De GroenLinks-parlementariër werd geboren in Ethiopië en kwam als baby naar Nederland. "Hij is toch geen Fries, ik ben toch ook geen Surinamer?", aldus Derksen.

Onbereikbaar

Bij het meldpunt Discriminatie.nl kwamen daarop woensdag zo'n 130 klachten binnen. Talpa Network werd gevraagd om een reactie, maar bleef uit de media. Ook de woordvoerder van Talpa-baas John de Mol was niet bereikbaar voor commentaar. Naast Talpa gaven ook Vandaag Inside-collega's Wilfred Genee en René van der Gijp geven interviews.

Consequenties

Derksen zelf nam de telefoon wel op. Tegen het AD zei de 75-jarige analist de kritiek overdreven te vinden. "Wat je ook zegt tegenwoordig, er wordt altijd wel racisme bij gehaald, of antisemitisme of homofobie. Je hebt er nog één op de Nederlandse tv die zegt wat hij ervan vindt, en die is dan de lul. Waar maken de mensen zich druk om? Maar ik ben er altijd heel makkelijk in: het interesseert me niets en ik aanvaard alle consequenties.”

Meer over