'Publieke omroep voor iedereen'

Jort Kelder reageert op boycot racismedebat

12 juli 2020 22:03 | amusement | Door Andrea Peelen

© ANP

Jort Kelder heeft zondagavond tijdens het racismedebat van NPO gereageerd op de kritiek die hij vooraf kreeg. Volgens de presentator is de publieke omroep 'voor iedereen'.

Kelder zou als 'überkakker' en 'polderdandy' het witte privilege vertegenwoordigen, maar hij benadrukt dat de publieke omroep bedoeld is voor alle bevolkingsgroepen. "Voor links en rechts, voor jong en oud, voor stad en platteland, voor zwart en wit en voor alles wat daar tussenin zit", vertelt hij in het café in Rotterdam.

Boycot

In zijn introductie gaat de presentator ook verder in op de boycot. "Toen AVROTROS mij vroeg om De stelling van Nederland te presenteren over het thema racisme, heb ik uiteraard nederig ja geknikt. Wat ik niet kon bevroeden dat dit programma en vooral mijn persoon het lijdend voorwerp zou worden van een boycot. Nog voordat er iets over de opzet van het programma of de gasten bekend was, besloten activisten dat een witte presentator op deze plek ongepast is. Ze riepen hun achterban op om niet te komen."

Daarna vervolgt hij: "En voor wie dat belangrijk vindt: ik ben van geen geloof, geen gezindte, geen partij. Ik ben toch gewoon de zoon van een zeeman. Ik ben gewoon de debatleider. Onze intentie is om niet over elkaar te praten, maar met elkaar."

Deelnemers van het debat

Aan het racismedebat doen zowel bekende als onbekende Nederlanders mee. Een paar bekende namen zijn voormalig atleet Gregory Sedoc, kamerlid Farid Azarkan van DENK, kamerlid Jan Paternotte van D66, het Rotterdamse gemeenteraadslid Vincent Karremans (VVD), cabaretier Steven Brunswijk, advocaat Gerald Roethof en radiopresentatrice Mischa Blok.

NPO staat de hele dag al in het teken van racisme. Op televisie, radio en online werd in meerdere programma’s aandacht besteed aan het onderwerp.

Meer over