Interview

Kees Tol: 'Ik haal alles uit het leven'

6 oktober 2020 11:39 | amusement | Door Televizier

© Fast Forward Amsterdam
In De 3 sterren camping ontvangt Kees Tol samen met Nick & Simon gasten met wie ze diepe gesprekken hebben, maar ook lol en muziek maken. Tijd voor een gesprek met Kees zelf.

Tekst: Bram de Graaf

‘Even uit de haast, stress en onrust van deze tijd stappen en opladen’, staat er in de programmaomschrijving van De 3 sterren camping. Wie het cv van Kees Tol bekijkt, moet constateren dat daar de afgelopen jaren weinig tijd voor moet zijn geweest. “Het is misschien veel, maar ik vind het werk dat ik doe gewoon hartstikke leuk”, zegt Kees na een lange opnamedag voor het SBS 6-programma vtwonen weer verliefd op je huis in thuishaven Volendam. “Het is niet dat ik van nature onrustig ben.”

Net als Nick & Simon mag jij je nu ook een ster noemen, blijkt uit de titel?

“Dat moet je met een knipoog zien, haha. Omdat we vaak op tv zijn, zeg ik weleens gekscherend: goh, we zijn een ster.”

Zo bijzonder is dat in Volendam ook niet toch?

“Statistisch gezien staan wij als dorp ongetwijfeld bovenaan als het om ‘sterren’- dichtheid gaat. Blijkbaar zit er iets in ons DNA waardoor we goed presteren. We zijn harde werkers en doorzetters. Niet treuzelen, maar aanpakken. En Volendammers zijn nuchter. Mijn vader zat in BZN, maar de roem deed hem niets. Jan Smit loopt al zijn leven lang de deur bij ons plat, want ze werken samen. Ik zag nooit verschil tussen bekende en onbekende mensen. Mijn werk is soms hectisch, met veel reizen door binnen- en buitenland en onregelmatige werktijden. Maar zodra ik het dorp weer binnenrijd is mijn leven kneuterig en relaxed. Als ik na het avondeten naar de kroeg om de hoek loop, ben ik niets meer of minder dan een ander. En ze kennen me allemaal omdat ik daar altijd kom. Ouwe-jongens-krentenbrood. Daar houd ik enorm van.”

Was dat lastig voor je toen dat allemaal vanwege covid-19 niet kon?

“Het was het andere uiterste, maar dat geldt voor iedereen. We hebben allemaal gekke maanden achter de rug. Ik ben vrijgezel en woon alleen; ik was gewend om een druk sociaal en werkzaam leven te leiden, dan gedij ik het beste. Dus het was stil en saai. Maar ik ben de laatste die mag klagen, want ik werd doorbetaald en het werk werd na drie maanden weer opgepakt.”

Ben je tot nieuwe inzichten gekomen over jezelf in deze periode?

“Ik ben erachter gekomen dat ik het leven erg goed kan waarderen. En ook al win ik met de Lotto een paar miljoen: ik blijf doorwerken. Of dat nu betaald of vrijwillig is, ik moet wat te doen hebben. Ik was dan ook erg blij dat ik met Romy De hit kwis mocht presenteren en met Nick en Simon De 3 sterren camping. Ik vind het altijd geweldig om met hen te werken, we kennen elkaar goed en dat straalt ook af op de programma’s die we samen maken.”

Waarom werkt dat zo goed?

“Omdat de vriendschap er eerder was dan het succes en de bekendheid. Voor hij doorbrak werkte ik met Simon in de bediening bij een hotel, dat is de basis. De 3 sterren camping is een bijzonder programma om te maken. We hebben de prachtigste gesprekken gehad met de meest uiteenlopende gasten, van A-namen tot opkomend talent. Doordat we ze echt een ontspannen dag aanboden, stelden ze zich heel open.”

Wie zullen je het meest bijblijven?

“Het verhaal van snowboarder Bibian Mentel raakt me elke keer weer. Al jaren strijdt ze tegen kanker, ze ondergaat operatie na operatie. Ze is ontzettend sterk. Ondanks die vreselijke uitzichtloze ziekte staat ze zo positief in het leven; daar kan iedereen iets van leren.”

Zelf heb je de oudjaarsbrand van 2000-2001 in Volendam meegemaakt. Begreep je haar daardoor beter?

“Er zijn raakvlakken, maar wat haar overkwam is duizendmaal erger. Ik ben immers genezen. Natuurlijk draag ik die gebeurtenis de rest van mijn leven mee, dus je snapt elkaar. Ik was achttien, mijn jeugd was meteen voorbij. Daarvoor maakte ik me alleen druk over vriendjes en vriendinnetjes, feesten en gezelligheid. Nu was het opeens: ‘die is overleden’ en ‘die ligt in coma’ of ‘van hem zijn de oren geamputeerd’. Zelf lag ik met twee verbrande benen in het ziekenhuis. Ik vroeg me af: kan ik ooit nog normaal lopen? We hebben allemaal de dood in ogen gekeken, dingen gezien die je je ergste vijand niet toewenst. Er waren veertien jongeren overleden, ik kende ze allemaal. Dat moest ik allemaal verwerken.”

Heb je toen in het ziekenhuis gedacht: ik ga vanaf nu anders leven?

“Onbewust ging er in mijn hoofd een schakelaar om en ik besloot: vanaf nu ga ik leven zoals ik het zelf wil. Ik wilde er alles uit halen en mijn passie achternagaan: televisie maken, entertainment.”

Besloot je toen ook uit de kast te komen?

“Zover was ik nog niet. Dat is een heel proces geweest.”

 Vorig jaar vertelde Kees aan Tijs van den Brink in Adieu God daarover. Hij zweeg lang omdat hij bang was dat het niet geaccepteerd zou worden in Volendam. Uiteindelijk bleek die vrees ongegrond en had hij gewild dat hij er eerder voor uit was gekomen. Maar hij heeft niet het gevoel dat het zijn carrière heeft belemmerd. “Ik ben heel erg tevreden hoe die verloopt,” zegt hij. “Maar ik maak alleen programma’s die ik zelf leuk vind. Dat is het belangrijkste. Natuurlijk zou ik nog wel eens een groot studioprogramma willen maken. Maar ik sta overal met 100 procent achter, of dat nu vtwonen verliefd op je huis, Homeward bound of De hit kwis is. De laatste werd behoorlijk afgebrand, maar ik vond het leuk om te doen. Al die kritiek deert me niets. Het leuke vind ik de afwisseling in mijn werk. Elke keer duik ik in een andere wereld.”

Toch beginnen de meeste Volendammers een klusbedrijf, een vishandel, gaan zingen of voetballen. Waarom trok die televisie jou zo?

“Mijn vader was regelmatig met BZN op televisie, ik vond dat magisch. Ik herinner me de opnames van Nederland muziekland in Volendam. In de haven werd het decor opgebouwd, er stonden camera’s. Als klein jochie liep ik daar rond en dacht: hier wil ik bij zijn. Ik begon met een videocamera filmpjes te maken en werd lid van een toneelvereniging. Zo ging het rollen. En dan heb je het geluk dat je bevriend bent met Jan Smit die twee vrienden wil opvoeren in zijn soap en mij daarvoor vraagt.”

Kun je een haring schoonmaken?

“Ik heb nooit in een vishandel gestaan en ook nooit in een van die busjes gezeten die hier om vijf uur in de ochtend het dorp uitrijden om ergens te klussen, zoals veel van mijn vrienden. Ik zou best wel eens willen voelen hoe dat is om de hele dag in zo’n bouwput te staan.”

Ik bespeur een nieuw programma-idee: ‘De 3 sterren bouwput’!

“Haha sorry, maar dat vind ik niet het beste programma-idee. En ik kan dan wel geen haringen schoonmaken, maar van televisie maken heb ik inmiddels wel veel verstand.”

De 3 sterren camping is elke dinsdag om 20:25 uur te zien op AVROTROS NPO 3

Meer over