Kijktip: Tooske Ragas over Friends For Warchild

Tooske Ragas presenteert de benefietuitzending Friends For War Child én reisde voor het programma naar Colombia. ‘Aan de buitenkant zie je niet welk leed er schuilgaat in die kinderen.’

Wat krijgen we te zien in de uitzending?

„Centraal staan de reportages die Marco Borsato, Nelleke van der Krogt, zanger Dotan en ik maakten in oorlogsgebieden waar War Child actief is. Terwijl die worden vertoond, is er live muziek waarbij ook gezongen wordt. Zo zingt Marco een lied met zijn dochter én een duet met mij. Spannend! Verder ­proberen we zo veel mogelijk donateurs, Friends, te werven. Een heel bijzondere avond.”

Wat heb je zelf met War Child?

„Ik ben al bijna twintig jaar Friend van War Child, omdat ik vind dat die kinderen mijn steun verdienen. Toen de EO vroeg of ik samen met Marco Borsato deze avond wilde presenteren, zei ik meteen ja. Ook ben ik met twee lokale War Child-medewerkers naar een conflictgebied gegaan om te zien hoe zij werken.”

Wat zag je in Colombia?

„Midden in de jungle bezocht ik een internaat voor kinderen die niet meer thuis kunnen wonen door de burgeroorlog die er al decennialang woedt. Veel van hen hebben heel heftige dingen meegemaakt; hun familieleden zijn ontvoerd, verkracht of ­vermoord – vaak in hun bijzijn.In het internaat zijn ze veilig. Maar ze maken zich wel enorm zorgen over familie die zehebben achtergelaten.”

Hoe waren ze eraan toe?

„Aan de buitenkant zie je niet welk leed er leeft bij die kinderen. Dat merkte ik pas toen ik hun heftige verhalen hoorde. Veel oorlogskinderen hebben hun gevoel uitgeschakeld, puur om te overleven.”

En wat is de rol van War Child?

„De gedachte achter War Child is: deze kinderen zijn de volwassenen van straks. Je moet ervoor zorgen dat zij het verschil maken. Ik heb jongeren van 17, 18 jaar gesproken, die op het punt stonden redelijk hoopvol de wereld in te gaan. Die wilden zich inzetten voor de natuur, advocaat worden of helpen de conflicten in hun land op te lossen.”

Wat heeft je het meest geraakt?

„Op de dag van ons vertrek werd een nationale lerarenstaking uitgeroepen en niemand wist hoe lang die zou duren. Veel ouders haalden hun kinderen tijdelijk van het internaat. Eén meisje liep heel verdrietig rond. Zij hoopte dat haar moeder haar zou komen halen, maar ze wist niet eens of die nog leefde. Ik nam haar op schoot en zij heeft drie kwartier tegen mij aan zitten huilen. Maar wij moesten echt weg. Ik stapte in de auto en dacht: nu laat ik haar ook nog in de steek...”

Friends For War Child  woensdag 10 juni 21.20 ? NPO 1

Reageren