Kijktip: Van Hollandse Bodem

Tooske Ragas noemt de nieuwe moestuin-talentenjacht een kruising tussen Heel Holland Bakt en Maartens Moestuin. Wat kun je met zelf gekweekte groenten doen?

Tooske Ragas is terug op televisie met de zesdelige moestuinwedstrijd Van Hollandse Bodem. Daarin ­kweken acht tuindersduo’s groenten op een lapje grond. "Iedere aflevering krijgen ze twee opdrachten", legt Tooske uit. "Daarbij moeten ze telkens hun mooiste gewas oogsten, om er vervolgens in de keuken een gerecht van te maken."

Bonen

In deze aflevering moeten de duo’s eerst een gerecht maken met hun beste bonen. Daarna presenteren ze hun mooiste kool en gaan ze daarmee aan de slag. Biologisch kweker ­Dieneke Klompe en chef-kok Jonathan Karpathios beoordelen de resultaten en besluiten welk duo de wedstrijd moet verlaten. "De koppels zijn heel gevarieerd, met twee 17-­jarige leerlingkoks, ouderen uit een tuindersfamilie en bankmedewerkers met groene vingers."

Heel Holland tuiniert

Tooske omschrijft Van Hollandse Bodem als een mix van bakprogramma Heel Holland Bakt en Maartens Moestuin van Maarten ‘t Hart. Het programma vergde een lange voorbereidingstijd. De opnames waren afgelopen najaar, maar daarvoor moesten in april al de eerste zaden de grond in. "Van dat groeiproces hebben we ook beelden. Drie keer per week gingen de koppels naar hun tuintje om te ­kijken."

Bastiaan Ragas

Zelf had Tooske niet direct iets met tuinieren. "Dat is meer iets voor mijn man Bastiaan, hij heeft de groene vingers. Maar ik ben zelf wel van het het gezonde, eerlijke eten met goede ­producten."

Van Hollandse Bodem is donderdagavond om 20.30 uur te zien op NPO 1.

Lees ook: Tooske Ragas over Van Hollandse Bodem.

Reageren