Pubers in de bocht

Leonie ter Braak over Kinderen Kopen een Huis: "Ik zou dit nooit doen"

24 maart 2021 10:15 | amusement | Door Irma Tomas

© William Rutten
Willen de kinderen niet verhuizen, laat ze dan zelf zoeken naar een nieuwe woning. Het is de insteek van Kinderen kopen een huis. Presentator Leonie ter Braak stond versteld van die ‘bijdehante pubers’.

Tekst: Dominique Hofman

Vonden de ouders het eng om de regie uit handen te geven?
“Doodeng! Ze mogen van tevoren een paar wensen en het budget doorgeven, maar uiteindelijk zijn de kinderen de baas. Als zij eenmaal een huis hebben gekocht, krijgen de ouders allemaal een wegtrekker. Ze weten niet waar ze terechtkomen en hebben nachten slecht geslapen, zich afvragend waarom ze dit in hemelsnaam wilden doen. Ik kan je zeggen dat er tranen zijn gevallen. Of dit positief of negatief is, laat ik even in het midden.”

Weten kinderen überhaupt wat een huis nodig heeft?
“Ik dacht eerst ook: je bent knettergek als je je kinderen dit laat doen. Maar ze hebben er een goede kijk op en houden ook een beetje rekening met hun ouders. Is het een leuke buurt? Hoe zit het met openbaar vervoer? Is de keuken groot genoeg? Ze krijgen wel hulp van makelaar Geert Klaver, ook als ze gaan bieden. Aan mij hebben ze niet veel, want ik raak alleen maar in paniek tijdens de onderhandelingen.”

Hoe vindt hij het om zulke klanten te hebben?
“Hij vindt het natuurlijk interessant om te zien hoe een kind naar een huis kijkt. En hij moest vreselijk lachen om die bijdehante pubers. Geert is zelf ook een grappige vent. Per uitzending kun je vijf tegeltjes maken van zijn uitspraken. ‘De klant komt van rechts’, zegt hij bijvoorbeeld, oftewel: de klant heeft altijd voorrang.”

Vlogen de broers en zussen elkaar niet in de haren tijdens de huizenjacht?
“Gek genoeg niet, al was ik daar ook bang voor met zo veel meningen. Ze gingen juist als een team te werk. Voor een samengesteld gezin was dat heel belangrijk. Die vader en moeder wilden graag samenwonen. Die kinderen zaten daar niet op te wachten. Maar als ze als stiefbroers en -zussen mogen meebeslissen over het huis, versterkt dat hun band. Iedereen krijgt zijn eigen droomslaapkamer, dat helpt ook.”

De kinderen van onze redacteuren willen graag een zwembad, glijbaan en gamekamer. Zie je die wensen terug?
“Jazeker, een glijbaan die leidt naar een zwembad vol snoep. Of een boomhut met een kabelbaan naar hun slaapkamer. Gaat allemaal niet gebeuren, maar ze mochten wel losgaan met hun fantasie. Uiteindelijk waren ze ook al blij met een eigen computer, tv of make-uptafel. Die laatste had ik vroeger ook willen hebben.”

Zou jij jouw kinderen een huis laten kopen?
“Nooit. Mijn man is binnenhuisarchitect en wij vinden het allebei veel te leuk om zelf ons huis in te richten. Daar zijn we ook onrustig in. Is ons huis klaar, willen we alweer weg. ‘Hebben wij überhaupt nog een relatie als we onze passie niet meer kunnen delen?’ vroeg ik hem laatst. We raken er nooit over uitgepraat namelijk.”

Kinderen kopen een huis | woensdag | SBS 6 | 21.30 uur

Meer over