Dare to Dream

Liveblog Eurovisie Songfestival 2019: Eerste Halve Finale

14 mei 2019 18:29 | amusement | Door Eric De Munck

Het is nog een beetje voor spek en bonen, want 'onze' Duncan Laurence is donderdag pas aan de beurt. Maar ook tijdens de eerste voorronde van het Eurovisie Songfestival is het smullen geblazen. Op Televizier.nl zit ik, Eric de Munck, de hele avond voor je aan de buis gekluisterd om op deze plek álle details te plaatsen.

23:12u >> Tot ziens

De eerste halve finale zit er al weer op en dus maken we er hier ook een einde aan! Dank voor het lezen en tot donderdagavond! 

 

  

23:09u >> Uitslag!

Het eerste land dat doorgaat is geen verrassing: Griekenland. YES! Daarna volgen Wit-Rusland, Servië, Cyprus en de ideale schoonzoon van Estland. Als zesde gaat nóg één van mijn favorieten door: Tsjechië. Gevolgd door nog eentje: Australië. De blije mannen van IJsland krijgen als achtste te horen dat ze door zijn. Voor België blijft het spannend, zeker als San Marino er met het negende plekje vandoor gaat. Onze Zuiderburen redden het helaas niet: de laatste finalist is Slovenië. Op zijn zachtst gezegd een aparte uitslag. 

 

 

23:01u >> Die andere drie 

Een vaste prik zo vlak voor de uitslag, we krijgen eerst de landen te zien die rechtstreeks geplaatst zijn voor de finale. Tijdens deze eerste finale gaat het om Spanje, Israël en Frankrijk. Bij de bookmakers doet vooral de Franse zangeres Bilal Hassani het niet slecht: ze staat momenteel op een vijfde plek. 

 

22:45u >> Favorietenlijstje

Terwijl de optredens voor de zoveelste keer de revue passeren tijdens de uitzending is het tijd voor mijn persoonlijke lievelingetjes van deze avond. Ik heb er vier die ik sowieso graag terugzie op zaterdag in de finale van het liedjesfestijn. Tsjechië, België, Griekenland en met stip op nummer één: Australië. Eigenlijk wilde ik alleen Australië kiezen, maar vond dat écht niet kunnen. Vandaar die andere drie. 

 

 

22:36u >> Pauzeact

Het pauzenummer is tijdens de eerste halve finale gereserveerd voor oud-winnares Dana International. Ze won in 1998 met haar nummer Diva het festival. Vanavond doet ze een cover van de Bruno Mars-hit Just the Way You Are terwijl er een kiss-cam rondgaat om allerlei stelletjes met elkaar te laten zoenen op live-televisie. 

 

22:26u >> Let the votes begin! 

Is tijd om te stemmen, maar níet voor Nederland dus! Tien van de zeventien acts van vanavond gaan door naar de finale van zaterdag. De scores zijn voor de helft al bepaald: de vakjury's van elk land hebben gisteravond al punten gegeven op basis van de repetitie. De andere helft komt nu: de kijkers (nogmaals: wij niet!) thuis kunnen bellen of sms'en.

 

televizier_esf_17_sanmarino22:22u >> 17 San Marino

Alweer het laatste nummer van deze eerste halve finale. Serhat had maar liefst vijf minuten nodig om het nummer Say Na Na Na te schrijven. Ben ik de enige die daarmee enorm de Sieneke en haar Sha La Lie Sha La La-vibes krijg? Eigenlijk gewoon een verschrikking...

 

 

televizier_esf_16_griekenland22:18u >> 16 Griekenland

De Griekse zangeres Katerine Duska lijkt qua stem enigszins op Amy Winehouse. Haar nummer Better Love lijkt dan weer op zo'n beetje elke hit die de afgelopen twaalf maanden in de top 40 heeft gestaan. Weinig origineel misschien, met een prachtige show en dito stem is het één van de kanshebbers dit jaar. 

 

 

televizier_esf_15_portugal22:14u >> 15 Portugal 

In eigen land is de Portugese inzending gigantisch groot. Het duo gaat al dansend compleet uit hun plaat. Op zich beeldschoon om te zien, maar komt de vocale kwaliteiten niet meteen ten goede.  

 

 

televizier_esf_14_estland22:10u >> 14 Estland

Of zanger/ideale schoonzoon Victor Crone deze Storm vanavond gaat doorstaan is de vraag. Een act die oogt als een jaren negentig goochelact doet het in zijn thuisland misschien goed, vraag me af hoe Europa er op gaat reageren. 

 

 

televizier_esf_13_ijsland22:05u >> 13 IJsland 

Een optreden waar eigenlijk een kijkwijzer noodzakelijk bij zou zijn. De groep Hatari vlamt overduidelijk op het podium, maar niet helemaal de manier waarop het zou moeten als je het mij vraagt...

 

 

televizier_esf_12_australie22:00u >> 12 Australië

Dat het een gouden zet was om Australië in 2015 toe te laten aan het Eurovisie Songfestival bewijst ook Kate Miller-Heidke met haar nummer Zero Gravity maar weer eens. Niet alleen heeft deze zangeres een geweldig strot, het niet-Europese land maakt er ook een gigantisch visueel spektakel van. Absoluut één van de topfavorieten. 

 

 

televizier_esf_11_georgie21:56u >> 11 Georgië

Een optreden tijdens het Eurovisie Songfestival of een roep om oorlog, dat is tijdens de act van Oto Nemsadze met het nummer Keep on Going niet helemaal duidelijk. Gezongen in zijn moedertaal, dat is dan wel weer uniek, maar of de boodschap blijft hangen vraag ik me daardoor af. 

 

 

televizier_esf_10_belgie21:52u >> 10 België

De inzendingen van Nederland en België liggen steeds vaker dichter bij elkaar. Ook dit jaar het geval met de piepjonge Eliot. Maar hoewel het nummer Wake Up heet, lijkt het alsof de zanger dat tijdens zijn optreden nog moest worden. En dat is jammer. 

 

 

televizier_esf_09_servie21:49u >> 09 Servië

De Servische zangeres Nevena gedraagt zich alsof ze al gewonnen heeft. Met een overtuigende stem schopt ze het ook wel tot de finale denk ik. Maar als de visuals op de schermen spannender zijn dan je act heb je toch wel een probleem. 

 

 

televizier_esf_08_witrusland21:44u >> 08 Wit-Rusland

Een mengelmoes tussen Britney Spears en Christina Aguilera uit de jaren negentig en Ariana Grande van nu: dat is ZENA uit Wit-Rusland. Haar nummer heet Like It, maar ik weet het zo net nog niet. In 2000 had 't beter gewerkt denk ik. 

 

 

televizier_esf_07_hongarije21:39u >> 07 Hongarije

Met een redelijk stabiele en monotone podiumact lijkt het publiek toch écht in slaap te bevallen bij de zanger Joci Pápai uit Hongarije die wel écht zijn best doet. 

 

 

televizier_esf_06_tsjechie21:32u >> 06 Tsjechië

Het liedje Friend of a friend draait om de losse en snelle contacten die we allemaal via social media blijven opdoen. Swingend nummer met net zo swingende leadzanger van Lake Malawi aan boord. Niet écht in de smaak gevallen bij de bookmakers, maar zou zomaar eens de verrassing van deze avond kunnen worden. 

 

 

televizier_esf_05_slovenie21:29u >> 05 Slovenië

Terwijl we als kijker de verbinding met commentatoren Cornald Maas en Jan Smit kwijtgeraakt lijken te zijn is alweer het vijfde land aan zet: Slovenië. Een lokale versie van Suzan en Freek, maar dan gebukt gaande onder heel veel spanning en zenuwen. En ook tot een echte climax komt het liedje Sebi niet echt.  

 

 

televizier_esf_04_polen21:26u >> 04 Polen

Met het nummer Fire of Love is Tulia aan de beurt. Een vierkoppig damesgroepje waarbij de kleding doet denken als de outfits van de betere warenhuizen. De vrouwen stralen wél heel wat uit, ook echt wel wat waard.  

 

 

televizier_eurovision_03_finland21:22u >> 03 Finland

Ken je Darude nog met die gigantische hit Sandstorm? Die was duizend keer beter dan Look Away. Een titel die eigenlijk voor zich spreekt, niet echt om aan te zien deze act. Helaas. 

 

televizier_esf_02_montenegro

 

21:17u >> 02 Montenegro 

D Mol is dit met Heaven. Vijf hele blije mannen en vrouwen. Maar zuiver zingen was bij alle vijf blijkbaar niet écht een vereiste om door te selectie te geraken... High School Musical opnieuw beleefd.

 

 

televizier_esf_01_cyprus21:12u >> 01 Cyprus

Zangeres Tamta bijt het spits af met het uptempo-nummertje Replay. Met nat haar en een outfit dat zomaar óók twintig jaar geleden gemaakt had kunnen zijn. Maar hoe cares dat het campy is, het nummer blijft wél lekker hangen. 

 

 

21:08u >> Presentatie van het kwartet

Maar liefst vier presentatoren verwelkomen het Europese (en Australische) kijkerspubliek welkom. Twintig jaar geleden vond het festival dankzij de winst van Dana International voor het laatst in Israël plaats. Ook handig om te onthouden: de presentatoren leggen uit dat we vanavond níet kunnen stemmen vanuit Nederland, dat mag pas donderdag als Duncan in actie komt.

21:02u >> De kop is eraf

Tien landen kunnen er vanavond maar door, terwijl er zeventien hun opwachting maken. De show is officieel begonnen met een introfilmpje en spetterend optreden van Netta, de winnares van vorig jaar. En uiteraard de reden dat het 64ste Eurovisie Songfestival dit jaar plaats gaat vinden in Tel Aviv.  

 

 

20:55u >> Jan Smit is er klaar voor

Het eerste heerlijke avondje van dit jaar kan beginnen als het aan commentator Jan Smit ligt...

 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Klaar voor de eerste halve finale! 😉 #TeamDuncan

Een bericht gedeeld door JAN SMIT (@jansmitcom) op

 

20:00u >> Welkom, we gaan bijna beginnen! 

Van harte welkom op ons liveblog. Ik ben Eric de Munck, als entertainmentjournalist verbonden aan onder andere RTL Boulevard, NPO Radio 2 en het AD. En Televizier.nl dus! Vanavond breng ik je op deze plek volledig op de hoogte van de optredens in Tel Aviv, de kleding én uiteraard welke landen het schoppen tot de grote finale van aanstaande zaterdag. Duncan Laurence doet vanavond níet mee (hij mag donderdag aan de bak, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Ik heb er zin in, jullie hopelijk ook! 

 

19:00u >> Duncan heeft een avondje vrij

Terwijl de zeventien acts van de eerste halve finale werkelijk álles mogen geven, doet 'onze' Duncan het vanavond rustig aan. Althans, als we zijn Instagram-pagina mogen geloven. 

 

Meer over