Op volgorde

Schema eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2019

Als Duncan Laurence mee zou doen aan de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival vanavond, dan zou hij deze met vlag en wimpel winnen. Niet dat dat de eerste halve finale minder leuk maakt, want juist aan de underdogs valt vaak veel plezier te beleven. Televizier zet alle landen die vanavond aantreden in Tel Aviv voor je op een rijtje, op volgorde van opkomst.

1. Cyprus: Tamta – Replay

Cyprus stuurt dit jaar de in Georgië geboren Tamta. Om het nog iets ingewikkelder te maken, is Tamta vooral in Griekenland bekend, waar ze op 22-jarige leeftijd naartoe verhuisde. Modeliefhebbers moeten maar eens op haar Instagram kijken, want Tamta is gek op extravagante kleding en kapsels.

2. Montenegro: D mol – Heaven

Zes piepjonge zangers en zangeressen vormen samen de uit Montenegro afkomstige groep D mol. De groep wordt begeleid door Daniel Alibabic, die zelf met zijn groep No Name in 2005 meedeed aan het songfestival in Kiev. Met de popballad Heaven gooit D mol vooraf geen hoge ogen bij de bookmakers, maar desondanks ligt het nummer toch lekker in het gehoor.

3. Finland: Darude feat. Sebastian Rejman - Look away

Een van de meest succesvolle Finse artiesten van het moment is Darude. In met name de dance-scene is hij een van de meest invloedrijke mensen. In 2000 scoorde hij ook in Nederland een hit met Sandstorm, het meest succesvolle Finse nummer ooit. In Tel Aviv doet hij vanavond mee met Sebastian Rejman, een Finse zanger en acteur die het nummer Look Away ook schreef.

4. Polen: Tulia – Fire of Love (Pali się)

Polen maakt er weer een grapje van. Althans, dat is de eerste gedachte bij de aanblik van de vier in klederdracht gehulde zangeressen. Van wat er vervolgens vocaal volgt, moet je houden. Inzending Fire of Love is namelijk het best te omschrijven als Poolse folk. In Polen zijn ze overigens ongekend populair, dus misschien kunnen in ieder geval de Poolse buurlanden deze act ook wel waarderen.

5. Slovenie: Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi

Zangduo Zala en Gašper vormen sinds 2017 een duo nadat ze zich eerder ieder voor zich door de Sloveense muziekwereld begaven. Hun muziek kenmerkt zich door de zachte, melodieuze vocalen. En dat resulteert in een onopvallend liedje in het Sloveens, dat waarschijnlijk niet heel hoog gaat eindigen vanavond.

6. Tsjechië: Lake Malawi Friend of a friend

Lake Malawi is een indieband uit Tsjechië. De bandnaam is geïnspireerd door een liedje van Bon Iver. De Tsjechen willen graag doorbreken in het buitenland en kiezen er daarom voor om in het Engels te zingen. Overigens hebben ze al aardig wat stappen over de grens gezet, onder meer als voorprogramma voor Thirty Seconds to Mars in Praag.

Meer geinige Songfestival-zaken lezen? Ga dan snel naar OUTtv.

7. Hongarije: Joci Pápai - Az én apám

Met Joci Pápai stuurt Hongarije een oude bekende naar het liedjesfestival. In 2017 deed hij in Kiev ook mee. Met zijn Origo zong hij een niet onverdienstelijke 200 punten bij elkaar wat hem dat jaar de 8ste plaats opleverde. Of Az én apám evengoed zal scoren of hoger, is nog maar de vraag: bij de bookmakers bungelt hij rond de 27ste plaats.

8. Wit-Rusland: ZENA - Like it

Disneyfans die hun films weleens in het Wit-Russisch bekijken, kunnen de stem van ZENA herkennen als die van de hoofdpersoon uit de film Moana. Voor ieder ander zijn de klanken van de als Zina Kupriyanovih waarschijnlijk nieuw. Ze betreedt in Tel Aviv het podium meet haar Engelstalige popliedje Like it.


9. Servië: Nevena Božović - Kruna

Servië wordt vertegenwoordigd door Nevena Božović. De 23-jarige Nevena is geen onbekende in Songfestivalland: in 2007 deed ze mee met het Junior Songefestival in Rotterdam en in 2013 zong ze met de groep Moje 3 in Zweden, maar haalden ze de finale niet. 


10. België: Eliot – Wake-up

De Belgische Eliot Vassamillet werd ontdekt tijdens het zevende seizoen van The Voice Belgique. De 18-jarige muzikant treedt vanavond op met het nummer Wake-up, geschreven door Pierre Dumoulin. Deze Dumoulin schreef eerder het liedje City Lights waarmee de Belgische Blanche in 2017 vierde werd in Kiev.

11. Georgie: Oto Nemsadze - Keep on going

Aan de vocale kwaliteiten van Oto Nemsadze zal het in ieder geval niet liggen: zijn moeder leerde de 29-jarige zanger al zingen op zijn 3e. In Georgië is Oto bekend als deelnemer aan diverse talentenjachten. In Oekraïne kennen ze hem ook want in 2014 deed hij mee aan The Voice of Ukraine en werd tweede.

12: Australië: Kate Miller-Heidke - Zero gravity

Australië doet inmiddels alweer vijf jaar mee met het Eurovisie Songfestival en inmiddels zijn ze helemaal ingeburgerd. De klanken van Kate Miller – Heidke zouden namelijk ook zomaar uit elke ander willekeurige (oost-) Europees land kunnen komen, want de Australische surf-vibe is in elk geval nergens te bekennen in dit Kate-Bush-achtige nummer over een postnatale depressie

13. IJsland: Hatari - Hatrið mun sigra

IJsland verrast dit jaar met het extravagante trio Hatari. In het IJslands zingen ze in hun Hatrið mun sigra over de wereld en hoe ze die niet kunnen veranderen en hoe we allemaal opgeslokt gaan worden door het kapitalisme. Juist. Volgens de bookmakers gaan ze misschien wel in de top 10 eindigen.

14. Estland: Victor Crone - Storm

Victor Crone heeft de afgelopen jaren goed naar Nederland gekeken, want zijn act lijkt geïnspireerd door Douwe Bob en The Common Linnets. Hij speelt gitaar, en flirt ondertussen met de camera die om hem heen draait. Victor is overigens geen Est, maar een Zweed, maar dat hoeft de pret natuurlijk niet te drukken: hij zingt toch in het Engels.

15: Portugal: Conan Osíris - Telemóveis

Conan Osiris werd in Portugal geboren als Tiago Miranda. In Tel Aviv staat Conan op het podium met een experimentele dans- en zangact. Het nummer schreef hij zelf op uitnodiging van de organisatie van de Portugese songfestivalorganisatie. Het nationale songfestival won hij vervolgens met het maximum aantal punten.

16. Griekenland: Katerine Duska - Better love

De Canadees-Griekse Katerine vertegenwoordigt Griekenland met het nummer Better Love. Het nummer is een klassieke powerballad die het waarschijnlijk wel goed zal doen bij het Eurovisiepubliek Het nummer is in Canada inmiddels omarmt voor een campagne op de Canadese televisie.

17. San Marino: Serhat: - Say na na na

De eerste halve finale wordt afgesloten met de vrolijke klanken van Serhat uit San Marino. Nou ja, niet helemaal, want Serhat komt uit Turkije. Mar dat weten de echte songfestivalfans allang want Serhat, die is opgeleid tot tandarts, deed in 2016 ook al mee voor San Marino.


Eurovisie Songfestival 2019 – 1e halve finale is dinsdag 14 mei om 21.00 uur te zien op NPO 1

Meer over: