Duncan is door!

Liveblog Eurovisie Songfestival 2019: Tweede Halve Finale

16 mei 2019 20:30 | amusement | Door Eric De Munck

Na een redelijk teleurstellende eerste halve finale is het eindelijk tijd voor Duncan Laurence om in actie te komen in Tel Aviv! Nederland staat al maanden bovenaan bij de bookmakers, maar gaan we de finale van zaterdag ook halen? Volg de hele avond dit liveblog en je bent he-le-maal op de hoogte!

23:15u >> Tot zaterdag! 

Het zit er weer op voor vanavond. De halve finale is voorbij, dus mijn Songfestival-blog ook. Zaterdag ben ik er uiteraard weer bij, net als Madonna, Dana International en meer trouwens. Ik sluit af met de man van de avond: onze Duncan! We kunnen trots zijn... 

 

 

 

23:05u >> Moment van de waarheid

Daar gaan we dan... De tien winnaars van deze tweede halve finale worden onthuld. Beginnende met Noord-Macedonië. De zangeres is blij, opvallend is het wel. En daarna zijn wij meteen aan de beurt: DUNCAN IS DOOR NAAR DE FINALE! Nog nooit eerder werden we zo snel al genoemd. Derde finalist is Albanië, gevolgd door Zweden en Rusland. Nummer zes is Azerbeidzjan, Denemarken is finalist zeven. Noorwegen volgt. De laatste twee plekjes worden vergeven aan Zwitserland en Malta.

 

 

23:00u >> Wie van de Drie? 

Ook vanavond krijgen we weer drie finalisten voorgeschoteld die standaard mee mogen doen: de twee zusjes uit Duitsland, een zanger met een grote oorbel uit Italië (volgens Cornald Maas een goede bijdrage) en de 21-jarige Britse All Together Now-winnaar Michael Rice. 

 

22:49u >> Diepte-interview

Ja hoor, onze Duncan krijgt een moment om te shinen tijdens een diepte-interview met één van de presentatrices. In het kort maar krachtige gesprek onthult Duncan wél dat ie binnenkort door Europa gaat touren. 

 

22:46u >> Lines closed! 

Terwijl de lijnen gesloten worden, maakt Songfestivalwinnaar uit 2015 Mans Zelmerlow zijn opwachting om aan te kondigen dat ie zaterdag gaat optreden. Ook Madonna gaat dus optreden, met de nummers Future en de klassieker Like A Prayer onthult een presentatrice.

 

 

 

22:45u >> Schot voor de boeg

Terwijl het tweede overzicht van alle liedjes loopt, tijd voor een kleine voorspelling. Wat mij betreft gaan naast Duncan óók Zweden, Malta, Rusland, Noorwegen en Zwitserland door naar de finale van zaterdag. Met een wildcard voor Litouwen. 

 

 

22:40u >> Go Duncan! 

Ondertussen stroomt social media vol met complimenten over de performance van onze Duncan... 

 

  

22:33u >> Binnen

Een bijzonder optreden van lokale mensen met een beperking. Goed gedaan van de organisatie en komt absoluut binnen. 

 

22:26u >> Start voting now! 

Het is weer tijd om te stemmen hoor! Tien van de achttien acts van vanavond gaan door naar de finale van zaterdag. De scores zijn voor de helft al bepaald: de vakjury's van elk land hebben gisteravond al punten gegeven op basis van de repetitie. De andere helft komt nu: de kijkers thuis kunnen bellen of sms'en. Denk eraan: je kunt níet op je eigen land stemmen...

 

 

televizier_esf2_18_azerbeidzjan22:22u >> 18 Azerbeidzjan 

De truth is dat we toch alweer bij het laatste nummer van deze avond aangekomen zijn. En dat is met Truth zeker geen slechte afsluiter, namelijk zowaar een redelijk hippe track. Qua optreden valt het dan wel enigszins tegen. Maar hé, we zijn weer een stapje dichterbij de bloedstollende uitslag... 

 

 

televizier_esf2_17_nmacedonie22:18u>> 17 Noord-Macedonië

Toch lullig als je met een semi-emotionele ballad na 'onze' Duncan op moet treden. Deze Tamara Todevska valt daarom helemaal weg. Maar dat kan ook door haar goedkoop ogende jurkje komen natuurlijk. 

 

 

televizier_esf2_16_nederland22:12u >> 16 Nederland 

Het is eindelijk tijd voor onze Duncan Laurence! Al maanden op nummer één bij de bookmakers, maar ja, uiteindelijk is het Europa dat beslist. Hij begon een tikkeltje onwennig, maar knalde daarna voluit. Zichtbaar blij dat het voorbij was, kunnen we méér dan trots zijn op Duncan denk ik. 

 

 

 

televizier_esf2_15_noorwegen22:09u >> 15 Noorwegen

Het Noorse Spirit in the Sky doet enigszins aan als allergaartje, maar is een prima geproduceerd popliedje. Inclusief lekkere beat, moet gek lopen als dit vrolijke trio zaterdag niet wederom van de partij is.  

 

 

televizier_esf2_14_albanie22:05u >> 14 Albanië

Een echte en traditionele balkanballade uit Albanië. Ik ben vooral geïntrigeerd door de ogenschijnlijk verbouwde jukbeenderen en lippen van deze zangeres. Lijkt me niet écht een goed teken dat ik niet naar het liedje luister. En door.

 

 

televizier_esf2_13_rusland22:01u >> 13 Rusland

Het was een bittere pil in 2016 voor de Russische zanger Sergej Lazarev om als gedoodverfde winnaar uiteindelijk niet met de winst huiswaarts te keren. Vanavond een nieuwe kans met een visueel aantrekkelijk optreden, inclusief een flinke waterpartij. Maar echt raken deed 't me helaas niet. Misschien de rest van Europa wel? 

 

 

televizier_esf2_12_litouwen21:55 >> 12 Litouwen

Eerlijk is eerlijk: ik wil met Litouwen trouwen. De zanger welteverstaan. Helaas past het liedje minder goed bij het schitterende uiterlijk van Jurij Velkenko en doet Run with the Lions wat saai aan. 

 

 

televizier_esf_11_malta21:49u >> 11 Malta 

Zangeres Michela uit Malta zingt Chameleon. Een terechte keuze, haar nummer heeft namelijk iets van elke hit van dit moment in zich. En net als de gemiddelde popdiva gaat live zingen haar niet al te best af. Aardig liedje, dat misschien écht nog wel hoog kan eindigen. 

 

 

televizier_esf2_10_kroatie21:45u >> 10 Kroatië

Mochten de Toppers ooit omhoog zitten en een vervanger zoeken voor Gerard Joling of Jeroen van der Boom weten we waar ze moeten zoeken: bij zanger Roko uit Kroatië. Zijn liedje vanavond heet The Dream, maar ik vond het eerder een nachtmerrie.

 

 

televizier_esf2_09_oostenrijk21:42u >> 09 Oostenrijk

De zomer mag dan in aantocht zijn, deze Oostenrijkse zangeres met blauw haar brengt ons niet écht heel veel zonneschijn. Stiekem ben ik haar nú al vergeten. Alleen het blauw is blijven hangen. En de valse noten.

 

 

televizier_esf2_08_zweden21:38u >> 08 Zweden

Dé grote concurrent van onze Duncan is John Lundvik uit Zweden. Een enorm blij ei met een heerlijk nummer vol gospelzangeressen. Maar eerlijk is eerlijk vond ik de live-uitvoering minder geslaagd vanavond. Is dat goed nieuws voor Nederland?

 

 

televizier_esf2_07_denemarken21:34u >> 07 Denemarken

Met een zangeres die een blik heeft die me sterk doet denken aan Trijntje Oosterhuis tijdens het Songfestival, was dit niemendalletje waarschijnlijk meer geschikt voor het Junior Songfestival. Of in een Disney-film. Ik twijfel nog. 

 

 

21:30u >> Conchita! 

Een tamelijk onherkenbare Conchita Wurst in the house! Heel veel draagt de winnares van het festival in 2014 niet bij vooralsnog, maar zaterdag is ze óók weer van de partij om op te treden kondigt ze aan. 

 

 

televizier_esf2_06_roemenie21:27u >> 06 Roemenië

Wat doe je als je jezelf niet los kunt trekken van je favoriete luie stoel? Juist, dan neem je die gewoon mee het Songfestivalpodium op. In Roemenië misschien de normaalste zaak van de wereld, hier slaat ie de plank volledig mis wat mij betreft. 

 

 

televizier_esf2_05_letland21:23u >> 05 Letland

Dit kleine liedje is volgens de bookmakers volkomen kansloos. En hoewel het waarschijnlijk meer tot zijn recht komt op een zwoele zomeravond op het strand kan ik best genieten van That Night. Hoewel ik denk dat het niet de 'night' van deze zangeres gaat worden.

 

 

televizier_esf2_04_zwitserland21:19u >> 04 Zwitserland

Met een visueel spektakel en een sterk liedje hoopt Zwitserland hoge ogen te gooien met het nummer She Got Me. Helaas komt de stem van Luca Hänni enorm tekort. Hoe schattig hij ook is. 

 

 

televizier_esf2_03_moldavie21:15u >> 03 Moldavië

Half vitrage, half jurk moeten de ontwerpers gedacht hebben tijdens het bedenken van de outfit voor Anna Odobescu. Voor Moldavië misschien de ultieme powerballad, ook dit voelt weer erg jaren negentig aan voor mij. Wel zuiver gezongen!

 

 

televizier_esf2_02_ierland21:11u >> 02 Ierland

Heel eventjes zou je denken dat Jessica Simpson uit de jaren negentig een comeback heeft gemaakt, maar het is toch écht Sarah McTernan uit Ierland. Van dit vlakke liedje eet Songfestival-icoon Johnny Logan ongetwijfeld zijn hoed op.  

 

 

televizier_esf2_01_armenie21:07u >> 01 Armenië

Zangeres Sbruk mag het spits afbijten met haar nummer Walking Out. Wat mij betreft neemt ze haar songtitel vooral ter harte. 

 

 

21:03u >> Begonnen! 

De festiviteiten zijn officieel aangevangen. Het vierkoppige presentatieteam heeft meteen een nieuwtje (die we eigenlijk allemaal al wisten, maar dat mag de pret niet drukken): ze kondigen officieel aan dat Madonna zaterdag zal optreden tijdens de finale.

 

20:30u >> Nog een half uurtje! 

Welkom op het liveblog van deze tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2019. Ik ben Eric de Munck, entertainmentdeskundige bij RTL Boulevard en houd je deze hele avond op de hoogte. Niet alleen ik ben er klaar voor, Jan Smit en Duncan Laurence zijn dat gelukkig óók. 

 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door JAN SMIT (@jansmitcom) op

Meer over