Mét Duncan Laurence!

Schema tweede halve finale Eurovisie Songfestival 2019

16 Mei 2019 07:00 | amusement | Door Irma Tomas

© Andres Putting
Vanavond is het zo ver: Duncan Laurence speelt zijn megahit Arcade in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv. Duncan is als 16e aan de beurt. Televizier zet alle landen die vanavond aantreden voor je op een rijtje, op volgorde van opkomst.
1. Armenië: Srbuk - Walking out

De 25-jarige Srbuk, die meedeed aan de Oekraïense The voice, heeft een dijk van een stem en kan zich daarmee lekker uitleven in dit aardige liedje dat naar een flinke climax toewerkt. Dit is finalewerk.

2. Ierland: Sarah McTernan - 22

Sarah zingt over een huis waarin ze voor het eerst gezoend heeft en zo klinkt het liedje ook. Onschuldig, vrolijk en gezellig. Maar ‘22’ is tegelijkertijd een niemendalletje en dat zou Sarah wel eens de kop kunnen kosten in deze sterke halve finale.

3. Moldavië: Anna Odobescu - Stay

Moldavië neemt geen risico met zijn inzending. ‘Stay’ is zo’n ballad waarbij je het gevoel krijgt dat je hem al honderd keer hebt gehoord. Anna heeft wel een prima stem.

4. Zwitserland: Luca Hänni - She got me

Luca is al een bescheiden ster in het Duitssprekende gedeelte van Europa en met dit dansnummer met Latijns-Amerikaanse invloeden zou hij best eens een nieuw hitje in handen kunnen hebben. Een favoriet bij de bookmakers.

5. Letland: Carousel - That night

Dit klinkt anders dan alle andere liedjes op het Songfestival van dit jaar. Lekker jazzy en dat hoor je niet vaak. Aan de andere kant is het nummer ook weer zo vergeten.

6. Roemenië: Ester Peony - On a sunday

Ester zingt over een onbereikbare liefde en dat doet ze prima. In de bijbehorende videoclip speelt een leuke hond een van de hoofdrollen. Hopelijk mag hij ook mee naar Tel Aviv. Een prima inzending.

7. Denemarken: Leonora - Love is forever

Leonora is zo schattig dat we haar en die ukelele zo mee naar huis zouden nemen. Haar vrolijke liedje is ook nog eens een frisse wind tussen de rest. Lief!

8. Zweden: John Lundvik - Too late for love

We zitten in het Scandinavische hoekje en dat is bepaald geen straf. ‘Too late for love’ is een discoachtig nummer met een koor dat het lied nog aanstekelijker maakt. Bovendien kan John zingen en ziet hij er vrolijk uit.

9. Oostenrijk: PÆNDA - Limits

Paenda heeft blauw haar en dat is ook meteen het leukste aan haar optreden. Het liedje, waar deze zangeres zich met een piepstem doorheen worstelt, horen we liefst nooit meer.

10. Kroatië: Roko Blažević - The dream

Roko is vast een aardige jongen maar zijn ballad is drie keer niks. In de nationale finale droeg hij gekke, grote vleugels. Hopelijk mocht hij die van de Israëlische douane meenemen, zodat we iets hebben om ons mee te vermaken.

11. Malta: Michela - Chameleon

Malta heeft gekozen voor hip en modern met zangeres Michela. Maar hip en modern is lang niet altijd beter.

12. Litouwen: Jurij Veklenko - Run with the lions

Jurij deed al twee keer eerder mee aan het Songfestival, maar dan als achtergrondzanger. Ondanks al die ervaring zingt hij niet al te zuiver in dit dertien in een dozijnlied.

13. Rusland: Sergey Lazarev - Scream

Rusland is na Nederland dit jaar favoriet en Sergey weet van wanten, hij werd al eens derde op het Songfestival. ‘Scream’ is een degelijke ballad en daarmee een kanshebber.

14. Albanië: Jonida Maliqi - Ktheju tokës

Albanië blijft trouw aan zijn roots met dit in de eigen moerstaal gezongen nummer. Een nadeel: je moet ‘Ktheju tokës’ eigenlijk iets vaker dan een keer horen om het te waarderen.

15. Noorwegen: KEiiNO - Spirit in the sky

Twee mannen en een vrouw met een aanstekelijk liedje, veel meer heb je niet nodig om hoge ogen te gooien. Een van de heren zingt een stukje in het Sami en dat maakt het nog leuker.

16. Nederland: Duncan Laurence - Arcade

De absolute favoriet van dit jaar. Dat Duncan doorgaat naar de finale is niet eens een vraag. Zoveel optimisme is vaak gevaarlijk maar in dit geval zijn we zeker, ‘Arcade’ is het nieuwe ‘Ding-a-dong’.

17. Noord-Macedonië: Tamara Todevska - Proud

Tamara deed in 2008 ook al mee voor het land dat toen nog gewoon Macedonië heette. In deze ballad brengt ze een ode aan de vrouw en dat doet ze hartstikke mooi.

18. Azerbeidzjan: Chingiz – Truth

Veruit het meest pakkende refrein van deze hele tweede halve finale. Dit is een dikke hit!

Wil je nóg meer Songfestival en Duncan Laurence zien? Kijk eens op deze prachtige OUTtv-pagina.

Meer over