De Minister van Gehandicaptenzaken

Lucille Werner: 'Het wordt een vermakelijk programma'

17 Juni 2019 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© ANP

Maandag kiest Nederland de minister van Gehandicaptenzaken, die de 1,8 miljoen gehandicapten in ons land een stem moet geven. Presentatrice Lucille Werner vertelt over dit project, dat haar na aan het hart ligt.

Tekst: Lieneke van der Fluit

Waarom is een minister van Gehandicaptenzaken zo hard nodig?
“Voornamelijk om de zichtbaarheid. In Nederland is nu iedere minister een beetje verantwoordelijk voor het beleid van mensen met een handicap. Dat zorgt ervoor dat het niet opschiet, terwijl er nog veel te doen is. Gehandicaptenzaken blijft een bijzaak, ik wil er een hoofdzaak van maken. Het verschil met alle andere ministers is dat deze minister een publiek figuur is bij wie je direct terecht kunt met je vragen. Een centraal persoon die samen met de KRO-NCRV het werkveld verkent en zorgt voor meer zichtbaarheid.”

Vind je dat mensen met een handicap er bekaaid vanaf komen in Nederland?
“Nee, dat vind ik te negatief. Ik vind wel oprecht dat dingen sneller kunnen. Ik kom net terug uit Ecuador, waar ze de enige president ter wereld hebben die in een rolstoel zit. En daar zag ik: als je een rolmodel hebt, schieten dingen ineens tien keer zo snel op. Nu ik dat heb ervaren, ben ik er nóg meer van overtuigd dat we in Nederland achter de feiten aanlopen.”

Wat vind je van de houding van ‘gezond’ Nederland ten opzichte van mensen met een handicap?
“Die is vaak verkrampt. En dat mag ook, hoor. Natuurlijk is het even schakelen als je iemand een hand wilt geven en er blijkt helemaal geen hand te zijn. Dat is niet raar. Maar door handicaps zichtbaar te maken, komt er ook meer lucht, frisheid en ruimte. En dat hebben we nodig. We hoeven niet te voorzichtig en politiek correct te zijn met mensen met een handicap, zolang de intentie maar goed is.”

Ben je tevreden met de zes kandidaten voor de ministerspost?
“Heel tevreden. Het zijn niet alleen mensen die zelf een handicap hebben, maar ook naasten. Ook zij hebben ermee te maken, dat zag ik in mijn eigen gezin ook. Mijn ouders waren druk met mijn handicap, ze liepen ziekenhuis in, ziekenhuis uit met mij. Het is belangrijk ook de kant van familieleden te belichten. We kregen ruim 120 aanmeldingen en daar zijn deze zes uitgerold. Het zijn stuk voor stuk mensen met ideeën. Daarnaast zijn ze mondig en hebben ze geen schroom voor de camera.”

Hoe ziet de liveshow eruit en wat is jouw rol?
“Ik presenteer de show samen met Anita Witzier, dat vind ik ongelooflijk leuk. Het wordt een echte competitie: de zes kandidaat-ministers moeten zich bewijzen. Er is een interview, een debat en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge voelt ze aan de tand. De jury bestaat uit Ronald Plasterk, Leontien van Moorsel en Vincent Bijlo. Het wordt een vermakelijk programma, dat de kandidaten zeker niet ontziet.”

Wat betekent het voor jou dat er een minister van Gehandicaptenzaken komt?
“Als tv-maker wil ik minstens één keer per jaar iets doen voor mensen met een handicap. Dit idee zat al heel lang in mijn hoofd. Het is niet zomaar een programma, het is een issue binnen de samenleving. Het is heel mooi dat er op deze manier aandacht voor komt. Ik vind het trouwens fantastisch dat KRO-NCRV zich koppelt aan dit thema.”

Hoe vind je het dat je een rolmodel voor gehandicapt Nederland bent geworden?
“Ik heb er natuurlijk nooit bewust voor gekozen een rolmodel te zijn, maar wel om mijn eigen handicap niet te verstoppen. En dus liep ik door het beeld met mijn ‘Lingo-loopje’. Ik ben de enige tv-presentator in Nederland met een zichtbare fysieke handicap, en ik denk dat dat veel mensen in Nederland heeft geïnspireerd. Het heeft iets goeds gedaan voor de beeldvorming van mensen met een handicap.”

Wat hoop je te bereiken met dit project?
“Ik hoop dat er, net als in sommige andere landen, een echte minister voor Gehandicaptenzaken komt. We gaan door totdat die er is. Tot die tijd hoop ik dat onze minister een mooi jaar heeft, waarin hij het verschil gaat maken voor mensen met een handicap.”

De Minister van Gehandicaptenzaken | maandag | NPO 1 | 21.15 uur

Meer over