Pasta maken en rugby spelen

Luxe gevangenissen in Buch in de bijzondere bajes

30 juni 2020 11:15 | amusement | Door Andrea Peelen

© Talpa

In Buch in de bijzondere bajes bezoekt Nicole Buch gevangenissen die minder afschrikwekkend zijn dan je denkt. Zo zijn er detineerden die verse pasta maken, rugby mogen spelen of meedoen aan The Voice.

Voor de driedelige serie reisde Nicole af naar een gevangenis in Italië, Uruguay en Georgië. In Italië bezoekt ze een vrouwenvleugel die vol zit met vrouwen die gelieerd zijn aan maffia-organisaties. De vrouwen zijn bij elkaar geplaatst om te voorkomen dat ze medegevangenen rekruteren voor de georganiseerde misdaad. Het leven is er goed: ze maken dagelijks verse pasta met ingrediënten uit hun eigen kruidentuin, hebben een gym en worden wekelijks bezocht door de kapper. 

Meedoen aan het rugbyteam

De gevangenis in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo is niet mis, zou je denken. Hier zitten criminelen vast voor zware vergrijpen als moord en verkrachting. Toch lijkt de gevangenis op het eerste gezicht vooral op een vakantiepark. De gevangenisdirecteur is erg lief en de gevangenen mogen bij goed gedrag meedoen aan een elite rugbyteam. Nicole Buch ziet toe hoe ze het opnemen tegen de nationale ploeg. 

Technohit vanuit de gevangenis 

Georgië stond voor kort bekend om de beruchte gevangenissen, waar geregeld martelingen en verkrachtingen plaatsvonden. Echter is door hulp van de overheid het tij gekeerd en mogen de gevangenen nu maar liefst vijf uur per dag muziek maken. Één gedetineerde heeft vanuit de bajes zelfs een technohit geproduceerd en inspireert anderen nu om muziek te kiezen boven criminaliteit.

Maar het meest bijzondere verhaal is toch wel die van een jonge vrouw. Zij zat een paar jaar vast voor een gewapende overval, maar kreeg toestemming om mee te doen aan The Voice. Elke week werd werd ze onder zware bewaking naar de studio gereden om mee te doen. Nicole is benieuwd naar haar verhaal en bezoekt de vrouw, die inmiddels is vrijgesproken, thuis bij haar gezin.

Buch in de bijzondere bajes zie je vanaf donderdag 23 juli om 20.30 uur bij SBS6.

Meer over