Elfstedenzwemtocht

Maarten van der Weijden: 'Vorig jaar verbrandde ik 30 duizend kilocalorieën'

21 Juni 2019 11:08 | amusement | Door Irma Tomas

© Niels de Vries

Maarten van der Weijden moest het vorig jaar na 163 kilometer opgeven door uitputting. Dit jaar probeert de langeafstandzwemmer opnieuw de Elfstedentocht te zwemmen. Wederom om geld op te halen voor kankeronderzoek.

Tekst: Carlijn Schepers

Wat bewonderenswaardig dat je de Elfstedenzwemtocht weer gaat proberen te voltooien. Bedacht je dat meteen toen je vorig jaar moest stoppen?
“Niet meteen. Ik dacht wel kort erna: ah, ik heb het niet gehaald, ik probeer het volgend jaar opnieuw. Daarna kwam ik daarop terug. Of ik het haal of niet is ook eigenlijk niet de basis van de zwemtocht. Het gaat om het geld inzamelen. Maar vervolgens wilden we met mijn stichting een vervolg geven aan de vijf miljoen die we vorig jaar ophaalden. Toen concludeerden we dat nog een poging handig zou zijn.”

Was dat een lastige keuze?
“De kans is aanwezig dat het niet zo’n succes wordt als vorig jaar. We dachten: moeten we het dan wel doen? Ik vond van wel. Natuurlijk droom ik van hetzelfde bedrag. Maar al halen we een fractie daarvan op, dan vind ik het ook de moeite waard.”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Nog 10 dagen... Wat super lief @ingedebruijn dat je me support ❤️👊

Een bericht gedeeld door maarten van der weijden (@maartenvanderweijden) op

Wat ga je deze keer anders doen?
“Ik heb veel geleerd van vorig jaar. Ik heb een beter pak tegen de kou. Het is in juni in plaats van augustus. Dan zijn de nachten korter, want die vond ik erg zwaar. Ook ga ik meer eten. Na de tocht bleek dat ik 30 duizend kilocalorieën had verbrand, maar er slechts 13 duizend had gegeten. Dat is een achterstand van 17 duizend calorieën: oftewel een week eten! Verder kan de meevarende arts nu bloedtestjes doen. Bijvoorbeeld om te kijken naar de zoutconcentraties in mijn lichaam.”

Deze keer is opnieuw het plan dat er zwemmers stukjes meedoen, toch?
“Ja, dat kon vorig jaar op het laatste moment niet. Er zaten teveel poepbacteriën in het water, dat was niet veilig voor de meezwemmers. Zeker niet omdat er veel mensen meededen die zelf kanker hadden of hadden gehad. Dan kun je dat risico niet nemen. Dit jaar lukt het hopelijk wel. De zwemmers zullen me ook extra motiveren. De kans op een betere waterkwaliteit is groter, want het water is nog niet zo warm.”

Wat is er gebeurd met het ingezamelde geld van vorig jaar?
“Daarmee zijn twaalf kankeronderzoeken gefinancierd, die het KWF had goedgekeurd. Belangrijk is dat 100 procent van het gedoneerde geld naar de goede doelen gaat. Onze organisatie heeft geen strijkstok. We maken wel kosten, maar die worden door sponsoring gedekt. Nieuw dit jaar is dat meezwemmers zelf bepalen waaraan ze doneren. Van leukemie en eierstokkanker tot palliatieve zorg en kinderkanker. Wie ben ik om te bepalen waar hun geld heen moet?”

Of het lukt of niet, komt er volgend jaar weer een Elfstedenzwemtocht?
“Voor mij is het hierna wel klaar. Al hoop ik wel op een vervolg met een kleinere rol voor mij. Denk bijvoorbeeld aan een estafettezwemtocht. Als het project maar kan blijven bestaan, zodat we geld blijven inzamelen voor kankeronderzoek. Daar droom ik van. Maar nu ben ik vooral bezig met dit jaar.”

Elfstedenzwemtocht | vrijdag | NPO 1 | 17.10 uur

Meer over