Interview

Martine van Os over nieuw seizoen We zijn er bijna!

10 augustus 2021 07:00 | amusement | Door Redactie Televizier

© Janita Sassen / MAX
Vorig jaar sloeg Martine van Os noodgedwongen een jaar over met haar MAX-hit We zijn er bijna! Nu is het programma terug met een reeks vanuit ons eigen land. "We hadden wel veel mazzel met het weer, dat blijft hier toch een heikel punt natuurlijk.”

Een reisprogramma maken in coronatijd is knap lastig, vertelt Martine van Os. “We zouden een grote reis door Spanje maken, maar dat was natuurlijk uitgesloten.” Dit jaar stond Noorwegen al voorzichtig op het programma, “Maar dat bleek uiteindelijk ook niet haalbaar.” Toen werd het dus een rondje Nederland. Met een groep van 36 kampeerders trok de presentatrice dertig dagen kriskras door eigen land.

Geen buitenland dit keer, moest je aan het idee wennen?

“Nee, eigenlijk niet. We maakten zoveel verrassende excursies. Op een boot over de Maasvlakte varen, tussen al die containerschepen, indrukwekkend. In Maastricht kregen we een leuke rondleiding op een wijnlandgoed. Ik besefte opeens dat Nederland ook een wijnland is. Het voelde soms als vakantie in het buitenland. We hadden wel veel mazzel met het weer, dat blijft hier toch een heikel punt natuurlijk.”

En je kon misschien af en toe in je eigen bed slapen?

“Ik doe dat uit principe niet omdat ik graag in de sfeer wil blijven, ik wil een onderdeel van de groep zijn, niet een afstandelijke presentatrice die af en toe invliegt. Als je je onderdompelt in zo’n groep krijg je andere gesprekken, leer je mensen echt kennen. Mijn man is trouwens wel een paar keer bij me langs geweest en tufte de volgende ochtend terug naar huis. Dat was wel makkelijk.”

Hoe werd op campings gereageerd op de stoet campers?

“In Nederland word je natuurlijk meteen herkend, daar waren we vooraf wel huiverig voor. Maar het was eigenlijk alleen maar gezellig. De campingbazen kennen je ook, dat maakte het juist makkelijker. In het buitenland moet je vaak helemaal uitleggen wat je komt doen. Hier gaan de deuren makkelijker open.”

Is Nederland een goed kampeerland?

“We hebben het zo ongeveer uitgevonden. Er is voor ieder wat wils, van prachtige natuurcampings tot megacampings met zwembaden en entertainment. Zelf vind ik het fijn als er veel ruimte is, niet hutjemutje. Ik sta ook het liefst zo afgelegen mogelijk. Dat komt misschien door mijn jeugd. Mijn ouders waren fervente kampeerders, we gingen elk jaar met zo’n klassieke De Waard. Het liefst zo eenvoudig mogelijk, bij de boer op het land.”

Wat is het voor groep dit jaar?

“Het oudste echtpaar is 84 en 85. Ben en Nel, wat een helden. Ze bouwden een zwart VW-busje om tot camper. Avontuurlijke mensen met een prachtig levensverhaal. Wel grappig dat zij als oudsten het minst luxe behuisd waren van allemaal. Het was een zeer homogeen gezelschap. Meestal zie je kleine afsplitsingen ontstaan, mensen die naar elkaar toe trekken. Dat gebeurde dit keer niet, iedereen zocht elkaar juist op. Misschien ook wel omdat ze allemaal zo blij waren dat ze weer iets konden ondernemen. Sommigen hadden een eenzame tijd achter de rug. Ben en Nel hadden anderhalf jaar bijna niemand gezien.”

Wat maakte deze reis bijzonder?

“Het is zo leuk dat we mensen uit alle streken van Nederland bij ons hadden. Iedereen kwam op een bepaald moment in zijn eigen habitat, en bij al die mensen ging het hartje dan sneller kloppen. Zo stonden we op het Witte Huis in Rotterdam, de eerste wolkenkrabber van Nederland. Iemand zag in de verte haar oude huis en raakte helemaal geëmotioneerd.”

Waar klopte jouw hartje sneller?

“Ik kom uit Den Haag, dus toen we aankwamen in Den Haag en Katwijk rook ik weer die bekende zeelucht uit mijn kindertijd. In Groningen voelde ik het ook. Ik kom mijn hele leven al veel op het Groningse platteland omdat mijn ouders daar een huisje hadden. Vorig jaar heb ik het pas verkocht, dus de weemoed was nog vers. Een camping op de Veluwe was ook bijzonder, omdat ik met mijn ouders altijd in de buurt van Lunteren kampeerde. En zo was deze reis voor iedereen ergens wel een trip down memory lane.”

We zijn er bijna! zie je vanaf dinsdag 10 augustus om 20:30 uur bij MAX op NPO 1

Meer over