Interview

Pernille la Lau: 'Rick Nieman is mijn voorbeeld'

2 augustus 2021 12:00 | amusement | Door Redactie Televizier

© Nick van Ormondt
Pernille La Lau is alweer jaren een vast gezicht van Koffietijd. Ooit fietste de presentatrice op een eenwieler de tv-wereld in. Nu geniet ze volop van de combinatie entertainment en journalistiek. In dit interview blik ze terug op haar tv-carrière.
Je was pas twaalf toen je voor het eerst op tv was.

“Ik deed mee aan Stuif es in van Ria Bremer. Op een eenwieler fietste ik de tv-wereld in. Regisseur Peter Mader haalde mij binnen bij AVRO radio. Hem vroeg ik heel brutaal of ik niet eens in een studio kon kijken. In die tijd was tv een onneembare vesting. Ik schrok van mezelf dat ik het durfde te vragen, maar hij zag talent en raadde me aan om naar Club Veronica te gaan, destijds de kweekvijver voor jong talent bij Veronica.”

En toen was je kostje gekocht?

“Ik deed op mijn zestiende een screentest bij Joop van den Ende en zou in Luxemburg gaan werken bij TV10. Maar het avontuur ging niet door, omdat de zender geen licentie kreeg. Toen ben ik internationaal marketingmanagement gaan studeren. Dat was stampen, stampen, stampen. Na het eerste jaar verdween ik – gesponsord door mijn Noorse oma – een jaar naar Japan. Ik liet in Thailand een pak en een visitekaartje maken en kocht bij fabrieken restpartijen keramiek op, die ik doorverkocht.”

Hoe kwam je weer terug bij de televisie?

“Toen ik terugkwam pakte ik mijn studie op, zocht een stage en schreef Joop van den Ende persoonlijk een brief. Kom maar stagelopen, zei hij, maar we willen je ook testen voor tv. Een totale verrassing. Toen stond ik opeens in een enorme studio de Postcode bingo te presenteren. Het was doodeng, knikkende knieën. Wie was ik nou helemaal? Ik verdiende die show niet als totale beginneling, maar ik heb me er wel mogen waarmaken. Mijn wereld stond op z’n kop. Na die eerste show heb ik 48 uur niet geslapen omdat de adrenaline door mijn lijf gierde.”

Toen maakte je de overstap naar de journalistiek.

“Ja, ik kreeg de kans om de voorloper van SBS Nieuws te presenteren. Die switch werd niet door iedereen in de entertainmentwereld begrepen. Van een grote show naar het nieuws een stap terug? Het was juist een stap vooruit. Ik leerde weer! Bij Koffietijd vond ik uiteindelijk de perfecte mix van entertainment en journalistiek.”

Wie is jouw grote voorbeeld?

“Lilli Gruber, een Duitse die in Italië bij Rai Uno het nieuws presenteerde in de tijd dat ik daar op en af woonde. De manier waarop ze het nieuws bracht was zo journalistiek en tegelijkertijd zo persoonlijk en betrokken. In Nederland is Rick Nieman mijn voorbeeld. Hij leest zich goed in, is een geweldige interviewer én sympathiek. Zo hoor je dat te doen.”

Je doet ook presentatiebegeleiding en coaching?

“Ja dat vak leerde ik van Frits Löhnen, die alle talenten bij Joop van den Ende begeleidt. Ik leer mensen uit het bedrijfsleven omgaan met spanning. En ik begeleid grote transformatietrajecten. Het geeft me zo veel energie om mensen te zien groeien. Het is te gek als ze hier twee uur zijn geweest en de deur uitgaan met een heel ander gezicht.”

Koffietijd zie je van maandag tot en met vrijdag om 10:00 uur bij RTL 4

Meer over