Het perfecte plaatje

Miljuschka Witzenhausen over nieuw seizoen Het Perfecte Plaatje

12 oktober 2020 11:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© ANP
Miljuschka Witzenhausen greep de kans mee te doen aan Het perfecte plaatje met beide handen aan. De tv-kok kiest in de fotowedstrijd bewust voor eerlijke foto’s zonder onnodige trucage.

Hoe heb je de opnames ervaren?

“Ontzettend leuk, maar ook stressvol vanwege de tijdsdruk. Dat heb ik altijd lastig gevonden. Op school kreeg ik al de stress van het sneldictee. Als de juf ons een minuut gaf om zoveel mogelijk woordjes op te schrijven, waren er al veertig seconden voorbij voordat ik mijn zenuwen onder controle had.”

Hielp je ervaring met voedselfotografie dan niet?

“Haha, ik deed juist mee omdat het me leuk leek eens iets anders dan eten te fotograferen. Ik was ook benieuwd naar het vak. Ik word geregeld op de foto gezet en dan lijkt het heel makkelijk, maar er komt zoveel bij kijken. De verschillende lenzen begreep ik wel, maar al die andere technische zaken als sluitertijden en diafragma’s? Hou op met me!”

Hoe vond je de opdrachten?

“De opdrachten zijn een cadeautje, we doen soms dingen waar zelfs professionele fotografen nog nooit van hebben gehoord. Zo moesten we onder meer actiefoto’s maken in een donkere kamer. Met veel snelheid het juiste moment weten te pakken is echt lastig en het oordeel van de jury is altijd afwachten. Fotografie is een kunstvorm en daar kun je net als smaak eindeloos over twisten. De jury kan de ene keer helemaal weg zijn van je keuzes en de keer erop het juist helemaal niks vinden. Daar kun je mismoedig van worden, maar it’s all in the game.”

Wat is jouw beeld van het perfecte plaatje?

“In mijn beleving maakt een perfecte plaatje emoties los waarvan je het bestaan even niet meer wist. Dat kan heel veel behelzen: van een macroshot van glanzende chocolade ganache tot een foto van een reuzenwalvis met haar kalf. Als maatschappij gaan we steeds meer naar een videocultuur toe, maar met één beeld kun je vaak een megakrachtig statement maken.”

Je maakt je sterk voor het delen van ‘eerlijke foto’s’, hoe doe je dat in ‘Het perfecte plaatje’?

“Ik heb bewust geen gebruik gemaakt van Photoshop. Door digitale bewerking is het leven nog nooit zo maakbaar geweest, maar hoe mooi alles ook lijkt door al die filters: het schept onrealistische verwachtingen. Daarom vermijd ik ze zoveel mogelijk in mijn eigen selfies en voedselfoto’s. Als ik alles helemaal glad zou trekken, lijkt waar ik voor sta onhaalbaar. Dat is voor niemand leuk.”

Hoe schat je je kansen in?

“Ik had niet per se het gevoel dat ik meteen ging winnen. Door corona hadden sommige deelnemers een vrij lege agenda waardoor ze enorm veel hadden geoefend. Soy Kroon had bijvoorbeeld nog voor de start al een apart Instagram-account aangemaakt. Toen ik zijn beelden zag, zakte de moed me wel even in de schoenen. Maar weet je, door de te gekke fotografiecursus en alle apparatuur die we hebben gekregen, voel ik me eigenlijk al een winnaar.”

Kijk elke dinsdagavond om 20:30 uur naar Het perfecte plaatje op RTL 4.

Meer over