Interview

Neil Dudgeon uit Midsomer Murders: 'Ik raad nooit de goede dader'

20 november 2021 10:00 | amusement | Door Patrick Bremmers

© Mark Bourdillon
Precies tien jaar is acteur Neil Dudgeon als inspecteur John Barnaby de spil van Midsomer Murders, nadat hij het stokje overnam van John Nettles, die Tom Barnaby speelde. Vervelen doet de rol allerminst, zo vertelt hij ter voorbereiding van het 22ste seizoen dat vanaf vanavond te zien is.

1. Alweer tien jaar inspecteur John Barnaby!

“Ongelooflijk, hè. Wat een tijd! Zeker als je bedenkt dat ik nu alweer 35 jaar werkzaam ben als acteur. Dat is dus al meer dan een vierde van mijn totale loopbaan!”

2. U zit uw voorganger John Nettles (1997-2010) op de hielen.

“De eerlijkheid gebiedt te zeggen: wij hebben tussendoor een jaartje pauze gehad. Dus ik heb er eigenlijk maar negen seizoenen van Midsomer Murders opzitten. Bovendien: ten tijde van John namen ze per seizoen tot wel acht afleveringen op. Wij maken er hoogstens zes. Acht lijkt me vrij uitputtend. Met andere woorden, ik heb nog wel een spurtje in te zetten. Veel moeite kost me dat overigens niet, want het blijft erg leuk allemaal.”

3. Wat maakt het zo leuk?

“We hebben bij Midsomer Murders een fijne ploeg, goede regisseurs en goede producers. We draaien op beeldschone locaties, onder een meestal stralende hemel en te midden van de lieflijkste cottages. De kers op de taart blijft welke beroemde gastacteurs zich nu weer een kopje kleiner zullen laten maken.”

4. Raadt u altijd wie de dader is wanneer u het script voor het eerst leest?

“Nooit! Slechts één keer had ik een vermoeden, maar daar is het toen ook bij gebleven. Mijn vrouw Mary daarentegen denkt het altijd halverwege al te weten. We hebben er hele discussies over, maar uiteindelijk blijkt zij er dan ook naast te zitten. Voor mijzelf geldt dat ik er waarschijnlijk gewoon niet nieuwsgierig genoeg voor ben. Ik vind de weg ernaartoe, het onderzoek, boeiender dan de eindbestemming, de ontknoping. Ik kan me werkelijk weken over zo’n script buigen en dan bak ik er nog niks van.”

5 Wat mogen we verwachten van de openingsaflevering: The Wolf hunter of Midsomer Worthy?

“Het verhaal speelt zich af in Little Worthy, dat altijd een traditioneel dorp is geweest met een traditionele pub en een ouderwetse camping. Maar sinds die camping is omgetoverd tot een trendy ‘glamping’ is er veel veranderd. Als klap op de vuurpijl komt De Wolfjager spoken. Uiteraard filmden we weer op een aantal idyllische locaties.”

6. Denkt u op zo’n prachtlocatie nou nooit: ik zou hier best kunnen wonen?

“Natuurlijk denk ik weleens, ik zou hier best een huis willen hebben. Maar ik ben geboren en getogen in de grote stad en ik heb mijn leven lang eigenlijk alleen maar in grote steden gewoond. Ja, ik kom steeds liever op het Engelse platteland. Maar ik kan me ook zo voorstellen dat ik ’s ochtends de deur zou opentrekken en denken: jongens, prachtig hier, maar… Wat ga ik nu in hemelsnaam dóén? Niet dat ik in Londen nu zo verschrikkelijk actief ben, maar het voelt gewoon alsof de wereld pal aan mijn voordeur ligt. En daar is ook wat voor te zeggen.”

Het 22ste seizoen van Midsomer Murders start zaterdag 20 november om 22:09 op NPO2.

Meer over