Interview

Noortje Herlaar speelt eigenzinnige rechercheur Loïs

28 november 2018 11:00 | amusement | Door Televizier

© AVROTROS

Loïs is een driedelige thrillerserie, gebaseerd op de boekenreeks van Simone van de Vlugt. We volgen de gelijknamige hoofdpersoon, Loïs Elzinga, die als rechercheur bij de Alkmaarse politie elke week een nieuwe moordzaak onderzoekt. Hoofdrolspeelster Noortje Herlaar vertelt.

Tekst: Vanessa Vunderink

Hoe zou je Loïs omschrijven?

"Als een stoere vrouw en een steengoede rechercheur. Door haar analytisch vermogen heeft ze oog voor detail. Haar werk is alles voor haar, daar kan ze zich volledig in verliezen. Maar ze is ook sociaal onbekwaam. In haar jeugd is ze enorm beschadigd geraakt, waardoor ze moeite heeft met menselijke contacten. Bij vlagen is ze zelfs ronduit asociaal. Daarom is ze het liefst op zichzelf en trekt ze – veelal tot ongenoegen van haar collega’s – graag haar eigen plan."

Ze heeft wat autistische trekjes. De link met Saga Norén, het hoofdpersonage uit The bridge, lijkt daarom snel gemaakt.

"Dat snap ik. Toen ik het script las, moest ik ook aan haar denken. Saga is natuurlijk een fantastisch personage om te spelen. Bij haar is de absurditeit veel groter dan bij Loïs; zij is echt een ander persoon. Dat neemt niet weg dat Saga wel degelijk een inspiratiebron voor mij was. Overigens is Loïs in de boeken van Simone van der Vlugt veel gewoner en toegankelijker. Voor de serie hebben we ervoor gekozen om de personages wat scherper aan te zetten."

Wat trok je aan in het personage?

"Haar totaal niet-pleasende karakter. Loïs kan ontzettend lomp en onaangepast zijn. Dat maakt haar een boeiend karakter om te spelen. Het is zo leuk om pijnlijke en schurende situaties te laten ontstaan in scènes. In het dagelijks leven wordt er wat meer sociaal wenselijk gedrag van ons mensen verwacht. Heerlijk om daar helemaal tegen in te mogen gaan met zo’n personage."

Zou je soms niet wat meer zoals Loïs willen zijn?

"Natuurlijk heb ik ook wel eens een rotbui waardoor ik wat minder vriendelijk uit de hoek kom. Je moet niet constant sociaal wenselijk gedrag vertonen ten koste van jezelf. Ik doe het voornamelijk vanuit de gedachte dat ik de wereld positief en hoopvol tegemoet wil treden. Dat is bij Loïs niet het geval. Het lukt haar ook niet. Ze durft eigenlijk met niemand een persoonlijke verbinding aan te gaan, waardoor ze meer een toeschouwer van het leven wordt. Ze heeft ook een enorm denkend hoofd dat de hele dag oordeelt en alles in vakjes opdeelt van wat wel en niet deugt; ze denkt heel zwart-wit. Ik ben blij dat ik in dat opzicht een wat grijzer wereldbeeld heb. Daar word je volgens mij een gelukkiger mens van."

Vond je het lastig om haar te spelen?

"Soms wel. De regisseur vond het een spannend experiment hoe onsympathiek we Loïs konden maken, zonder dat je als kijker afhaakt. Je moet wel nieuwsgierig naar haar blijven. Dat was een constante zoektocht. We hebben daarin ook gave spannende risico’s genomen. Hoe dat uitpakt, is bij zo’n avontuur altijd spannend."

En dan sta je ook nog eens voor het eerst met een pistool in handen. Bijzonder?

"Toch wel, want je moet doen alsof je dat heel natuurlijk ligt. Daarom was het fijn dat er op de set een stuntman was die mij uitlegde hoe dat in z’n werk gaat. Desondanks blijft het een beetje voelen als cowboytje spelen. Er was één scene waarbij een echt arrestatieteam aanwezig was. Dat was zo fascinerend. Een van de gaafste aspecten van acteren, is dat je even in een totaal andere wereld stapt."

In hoeverre was Simone van der Vlugt betrokken bij de serie?

"Simone heeft ons en de scenarioschrijvers volledig de vrije hand gegeven om er iets eigens van te maken. Het was ook aan mij en de regisseur om een eigen invulling aan Loïs te geven. Wel was Simone regelmatig op de set, maar meer vanuit enthousiasme en ondersteuning dan als politieagent. Haar spannende verhalen waren een fantastisch uitgangspunt om er drie mooie minifilms van te maken."

Tot slot: je verwacht binnenkort je eerste kindje. Hoe voel je je?

"Super goed! De afgelopen maanden heb ik nog wat projecten gedaan, zoals het draaien van een Telefilm. Ik merkte dat ik die afleiding wel prettig vond, want anders ben je alleen maar met rompertjes bezig. Volgend jaar april ga in een voorstelling spelen van Toneelgroep Amsterdam. Tot die tijd ga ik lekker cocoonen."

Loïs | woensdag | AVROTROS | NPO 1 | 21.25

Meer over