Op verzoek van Fabian Franciscus

Om deze reden staan de spelers in de finale van De Slimste Mens

8 augustus 2020 08:49 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 2
Oplettende kijkers van De slimste mens kan het niet zijn ontgaan: de laatste dagen staan de spelers ineens tijdens de finale. De reden is een hele bijzondere.

In de laatste ronde van de kennisquiz nemen de twee strijdende finalisten doorgaans plaats op twee krukken terwijl Philip Freriks hen bestookt met vragen. Maar sinds de komst van komiek Fabian Franciscus is alles anders: iedereen staat.

'Betere doorbloeding'

Tijdens de eerste staande finale gaf Philip nog geen tekst en uitleg, alleen dat de eindstrijd op verzoek van Fabian zo gespeeld werd. Op beide benen versloeg Franciscus als nieuwkomer moeiteloos Huub Stapel die na vijf afleveringen als routinier te boek stond. Een dag later stond Fabian wederom letterlijk en figuurlijk in de finale. Nu gaf Freriks als verklaring dat je staande een betere doorbloeding hebt en dus (in theorie) beter kunt nadenken.

Bloednerveus

Zelf gaf de autistische Fabian nog een andere reden voor zijn verzoek: hij is bloednerveus en kan de zenuwen beter de baas als hij rustig kan staan. Het legt de markante komediant geen windeieren, in zijn tweede dagfinale begon hij als underdog met 235 seconden tegenover de 361 van tegenstander Dave Budha. Met meedogenloze precisie gaf hij echter zoveel juiste antwoorden dat de rapper al snel het onderspit delfde. 

Meer over