Manipulatie

Oud-deelnemers boos op programmamakers First Dates

27 februari 2020 15:17 | amusement | Door Jacob-Jan van de Groep

© Estera Marysia
Een aantal deelnemers van het datingprogramma First Dates is woedend op de makers. Volgens hen wordt de montage zodanig gemanipuleerd dat zij er nadelig vanaf komen.

In De Volkskrant vertellen oud-deelnemers aan het populaire NPO3-programma over hun belevenissen. “Het moment dat ik tegenover barman Victor zat, besefte ik: hier is weinig spontaans aan. Hij heeft een oortje in en wordt ingefluisterd door de redactie”, vertelt oud-deelnemer Jaap. 

Ook de gespreksonderwerpen worden volgens de 30-jarige ict’er gestuurd. “Midden in de date kwam er een redacteur naar me toe: ‘Jaap, loop even mee, je zendertje zit niet goed.’ Zo’n onderbreking is vreemd, want je zit midden in een gesprek. Ik liep achter hem aan, hij friemelde twee seconden voor de vorm aan mijn zender en zei: ‘Luister, jullie praten al een hele poos over toneel, kun je het niet hebben over daten?’ Ik snap dat wel, een gesprek over theater is niet spannend om uit te zenden.” 

Roland 

“Toen ik de avond van de uitzending voor de buis zat, herkende ik mezelf niet terug. Ik keek naar een jongen die alleen over zichzelf praatte; die zijn date geen enkele vraag stelde. Nu was ik plots zelf de idioot”, stelt journalistiekstudent Roland, die een date had met Lieke. 

“Halverwege heb ik de televisie uitgezet. Ik was woedend. Als de klik er niet is, c’est la vie. Maar we hebben leuke momenten gehad en die zijn in de uitzending niet terug te zien. Ik heb ze in voorgesprekken duidelijk verteld dat ik een jongen ben die eenzaam is en met zichzelf in de knoop ligt, en ik werd neergezet als een complete lul.” 

Maaike 

“In restaurants ben ik een lastige eter – ik eet amper vlees of vis en ben geen fan van een soepje – en dat is soms best onhandig. Dus toen ik me impulsief had opgegeven voor First Dates en door de redactie werd gebeld, vroeg ik nadrukkelijk of er andere mogelijkheden op de kaart zouden staan. Aan de telefoon werd me verzekerd dat dit het geval was. De redacteur zei dat ik twee dagen later op date zou kunnen”, steekt fotograaf Maaike van wal. 

“Voor de zekerheid had ik vooraf wat broodjes gegeten, met kaas, chocoladepasta. Toen ik het menu zag, wist ik: dit gaat lastig worden. Er stonden soep, vis- en vleesgerechten op de kaart, maar geen salades of stokbroodjes. Ik had snel bedacht dat ik het bij een drankje zou houden. Mij zo afschilderen is goed voor de kijkcijfers; weer een internetgekkie dat viraal gaat.”

Reactie BNNVARA en producent Warner 

BNNVARA en producent Warner betreuren de negatieve ervaringen van de oud-deelnemers aan First Dates die aan het programma hebben meegedaan. “We beseffen heel goed dat daten een kwetsbare aangelegenheid is, met de montage van het programma proberen we altijd een weergave van de realiteit te geven. Het blijft een samenvatting van een date die meer dan anderhalf uur duurt, waarbij keuzes worden gemaakt door de makers. Als deelnemers na de opnames aangeven dat ze iets gevoeligs niet uitgezonden willen hebben, geven we daar altijd gehoor aan. We gaan graag een gesprek met de deelnemers aan, want het is niet onze bedoeling dat zij een vervelend gevoel overhouden.”

Het hele interview van De Volkskrant is hier te lezen.

Meer over