Koning van de vroege avond

Overzicht: De carrière van Matthijs van Nieuwkerk bij De wereld draait door

12 februari 2020 10:43 | amusement | Door Jacob-Jan van de Groep

© BNNVARA

Matthijs van Nieuwkerk stopt na vijftien jaar als presentator van De wereld draait door. Een overzicht van zijn loopbaan bij het actualiteitenprogramma.

De eerste uitzending met Matthijs van Nieuwkerk als presentator vindt op 10 oktober 2005 plaats vanuit Studio Plantage in Amsterdam. Vijf jaar later verhuist het hele gezelschap naar de Westergasfabriek, waar tot op de dag van vandaag het programma vandaan komt. Van Nieuwkerk startte zijn werk bij DWDD samen met Francisco van Jole, die zich eind 2008 terugtrekt.


Foto: Matthijs van Nieuwkerk in zijn beginjaren bij De wereld draait door.

Gouden Televizier-Ring

Begin 2006 vindt men in Claudia de Breij een nieuwe presentator. Zij neemt de maandagavond van Van Nieuwkerk over, omdat hij dan Holland Sport met Wilfried de Jong maakt. De cabaretière houdt het vervolgens tot 2008 vol, waarna onder anderen Menno Bentveld, Joost Karhof en Astrid Joosten haar vervangen. In die tijd weet De wereld draait door steevast meer dan een miljoen kijkers te boeien. In 2007 won DWDD daarnaast de Gouden Televizier-Ring.


Foto: Matthijs van Nieuwkerk en de redactie van DWDD vieren de winst van de Gouden Televizier-Ring in 2007.

Ander net en tijdstip 

Vier jaar later werd het programma opnieuw onderscheiden. De Zilveren Nipkowschijf is dan de prijs voor het dagelijkse programma. In 2014 verandert De wereld draait door wel zijn aanvangstijdstip van 19.30 uur naar 19.00 uur en verhuist het programma naar NPO1. Dat legt Matthijs en cs. geen windeieren. De 1000ste uitzending van De wereld draait door was op 17 mei 2011. De uitzending was een eerbetoon aan Willem Duys, die ondanks zijn broze gezondheid aanwezig was in de studio. Mies Bouwman was in deze speciale uitzending de tafeldame.


Foto: Mies Bouwman in de studio bij Matthijs van Nieuwkerk.

Salarisperikelen 

Er is ook kritiek op Van Nieuwkerk en de tafelgasten. Vooral het honorarium van de presentator is voor velen een struikelblok. Daarnaast vindt men het ongepast dat tafelgasten een financiële vergoeding krijgen. Van Nieuwkerk, die in 2014 zo’n 570.000 euro bijgeschreven zag worden door de NPO, blijft er al die tijd rustig onder. In dat jaar was op 29 april de 1500ste aflevering van De wereld draait door te zien.


Foto: Matthijs van Nieuwkerk presenteert in 2015 een speciale uitzending van De wereld draait door in verband met het tienjarig bestaan.

Succesprogramma's

Naast De wereld draait door maakt Van Nieuwkerk voor de NPO andere succesprogramma’s als Popquiz à Go-Go, het Top 2000-programma Top 2000 à Go-Go, De Zomer Draait Door en DWDD University. Vanaf 2021 gaat Van Nieuwkerk voor BNNVARA een zaterdagavondprogramma presenteren.


Foto: Matthijs van Nieuwkerk met Leo Blokhuis tijdens opnames van het programma Top 2000 à Go-Go.

Weergaloos avontuur 

"DWDD was een weergaloos avontuur, waarin ik veel dromen heb zien uitkomen", laat de presentator woensdag in een verklaring weten. "We hebben in die dagelijkse drie kwartier televisie veel bedacht, veel gedurfd, veel voor mekaar gebokst. Nu wil ik het roer nog een keer omgooien. Ik hijs de zeilen."


Foto: Claudia de Breij in 2019 weer eens terug bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel.

Laatste uitzending 

De laatste uitzending van De wereld draait door met Matthijs van Nieuwkerk als presentator staat gepland voor vrijdag 27 maart 2020.

Meer over