Sterke Verhalen

Peter Pannekoek: 'Goede verhalen vertellen zit in mijn bloed'

16 november 2019 12:00 | amusement | Door Carlijn Schepers

© Estera Marysia

Op de basisschool vertelde hij zulke rare verhalen dat de leraar soms zijn ouders belde. Cabaretier Peter Pannekoek zit wel goed bij Sterke verhalen. In het programma combineert hij vertelkunst met bluf en humor.

Waarom geniet je zo van Sterke verhalen?
“Het is gebaseerd op mijn favoriete programma uit Engeland: Would I lie to you? Het draait om goede verhalen en die heeft iedereen. Ze vervolgens aan anderen vertellen, daar leven we voor. Het is bovendien de functie van tv: verhalen delen.”

Jij bent een vast onderdeel, de BN’ers zijn elke week nieuw. Vinden zij dat sterke verhalen vertellen niet eng?
“Het is schrikbarend hoe goed ze kunnen liegen. Maar aan de andere kant, dat doen BN’ers natuurlijk de hele dag. Hoe vaak zeggen ze wel niet bij een première dat ze de film leuk vonden? Allemaal onzin. Maar bij ons vinden ze bluffen stiekem toch wel spannend.”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Don’t fuck with @emmawortelboer Zaterdag 22:10 op NPO1 #sterkeverhalen #comeback #auw #roast

Een bericht gedeeld door Peter Pannekoek (@peterpannekoek) op

Jij zelf niet?
“Nee, goede verhalen vertellen zit in mijn bloed. Tijdens het kringgesprek op de basisschool vertelde ik al zulke rare verhalen dat de leraar soms mijn ouders belde of het wel goed met me ging. Dan vertelde eerst een jongen over Disneyland, vervolgens een meisje over haar zeilweekend en dan dacht ik: hier moet ik wel overheen. Dus zei ik dat ik op zaterdag naar Egypte was geweest en dat we vlug terug moesten omdat mijn oma was overleden. In één schooljaar stierven er wel acht oma’s in mijn verhalen.”

Maak je zelf ook sterke verhalen mee?
“Absoluut. Ik leef ervoor. Het is de reden dat ik de deur uitga of in het weekend de stad in. Toen ik elf was liep ik vaak een tijdje achter politieagenten aan in de hoop op iets spannends als een achtervolging of bankoverval. Maar naast goede verhalen meemaken ben ik ook goed in het aandikken ervan. Dus soms geloven mijn vrienden me niet meer. Gelukkig heb ik vaak getuigen. Zo heb ik weleens mijn moeder gebeld omdat mijn vrienden niet geloofden dat ik tot mijn twaalfde niet kon fietsen. Maar dat was echt zo! Ik rende overal naar toe, ook langere afstanden.”

Bij Sterke verhalen komt ook veel humor kijken. Wat is het verschil tussen humor op tv en in het theater?
“Humor op tv is veel moeilijker, omdat je de omstandigheden niet onder controle hebt. In het theater komen mensen speciaal voor jou en bepaal ik de setting en sfeer. Met humor op tv ben ik afhankelijk van dingen als de gast en het licht. Bovendien dring ik bij mensen binnen op hun tv. Zij kennen je minder goed. En je kan de omgeving niet veranderen. Misschien is er wel een piepende magnetron of een pratende vriendin. Ook kun je grappen in het theater veel rustiger opbouwen, tv is sneller. Dat maakt het moeilijker, maar ook spannender.”

Ben je met nog meer tv-programma’s bezig?
“Nee, ik vind Sterke verhalen en Dit was het nieuws wel mooi zo. Ik heb ook nog mijn theatershow. En de NPO moet natuurlijk niet de Nederlandse Pannekoek Omroep worden.”

Sterke verhalen, zaterdag - NPO 1 • 20.25 uur

Meer over