Rel rond Kevin Spacey kostte Netflix ruim 30 miljoen

23 januari 2018 10:21 | amusement | Door Televizier

© David Giesbrecht/Netflix

De seksschandalen van Kevin Spacey en komiek Louie C.K. hebben Netflix indirect op kosten gejaagd. Het bedrijf kreeg een tegenvaller van 32 miljoen euro te verwerken.

Volgens CNN heeft Netflix het afgelopen jaar 39 miljoen dollar, ruwweg 32 miljoen euro, afgeschreven op 'niet uitgebrachte inhoud'.

House of Cards

Netflix doet officieel geen uitspraken over wat er op de plank is blijven liggen en waarom. Maar het nieuws van de laatste maanden laat er geen onduidelijkheid over bestaan: de rel rond Kevin Spacey's seksuele misstappen is aardig in de kosten gaan lopen. Netflix zag zich gedwongen het contract met de topacteur te ontbinden. Hierdoor kwam publiekslieveling House of cards stil te liggen.

Gore Vidal

Een andere kostenpost is een geschrapte film over het leven van Gore Vidal. Spacey zou gestalte geven aan de illustere auteur en ook de productie was al in volle gang. Door het ontbinden van Spacey's contract komt het project op losse schroeven te staan en sterft het waarschijnlijk een stille dood. 

Louie C.K.

Een andere boekhoudkundige molensteen is Louie C.K., hij tekende begin vorig jaar een contract met Netflix waarbij hij twee dikbetaalde specials per jaar maakt voor het betaalkanaal. De tweede stond al in de planning, maar kan niet meer worden uitgezonden nadat bekend werd dat Louie masturbeerde in het bijzijn van vrouwelijke collega's. Naar verluidt krijgt de komiek meer dan tien miljoen per special.

Winst

Ondanks dit miljoenenverlies hoeft Netflix niet te vrezen voor faillisement. Het afgelopen kwartaal meldden zich 8.3 miljoen betalende abonnees aan, wat een nieuw record is voor de streamingdienst.

Meer over