Interview

Remco Veldhuis in Wie is de Mol: ‘Inwendig liep ik te stuiteren’

1 januari 2021 08:00 | amusement | Door Kirsten Keerssemeeckers

© AVROTROS
Remco Veldhuis – bekend van theaterduo Veldhuis & Kemper – is vanaf 2 januari een van de tien kandidaten in dit nieuwe seizoen van Wie is de Mol?. Naar eigen zeggen kan hij goed liegen, maar is hij geen leugenaar.

Was het een droom om mee te doen?

“Jazeker! Ik word al een paar jaar stiekem gepolst, maar die vraag kwam altijd als de theaters al vol zaten. Maar toen kwam corona. Iedereen keek me vol medeleven aan in de tijd dat de theaters langer dicht moesten, maar ik liep inwendig te stuiteren van enthousiasme toen ik wist dat ik mee mocht.” 

Hoe heb je je voorbereid op je deelname?

“Tussen het moment dat ik wist dat ik mee mocht en het moment dat ik vertrok, zat een onverwacht drukke periode. Kemper en ik werden gevraagd Scrooge Live te schrijven en veertien openluchtshows te verzorgen. Ik heb me dus niet heel erg voorbereid. Daar geloof ik ook niet zo in. Er is niet een bepaalde systematiek en als je al denkt dat je ’m snapt, zorgt de Mol er wel voor dat je daaraan gaat twijfelen. Ik ben gegaan voor ‘de sociale kameleon’ en veel observeren, anticiperen en improviseren.”

Wat was je smoes om van huis weg te zijn?

“Dat was een miskleun. Om een of andere reden dacht ik dat de opnames in Griekenland zouden zijn en ik ben altijd erg gegrepen door de mensen die daar met vluchtelingen werken. Dus ik dacht: dát wordt mijn smoes. Ik kreeg veel complimenten voor mijn ‘moedige keuze’. Heel gênant natuurlijk. Het ging pas goed moreel mis toen het kamp Morïa op Lesbos in vlammen opging. De appjes stroomden binnen over of ik nog wel ging of durfde. Ik werd toen door mijn eigen domme actie in combinatie met de verschrikkelijke actualiteit gedwongen ontzettend te gaan draaien en liegen. Tip: verzin nooit een smoes die een indrukwekkende, actuele kant heeft. Hou het op een maandje naar een yoga-retreat.”

In wat voor groep belandde je?

“Iedereen ging gelijk 'aan'. Ik had binnen een dag iedereen overvallen met een onverwachte overval: ‘Jij bent de Mol hè!?’ Bij de eerste opdracht ging het er ook asociaal hard aan toe. Maar daar schrokken we met z’n allen ook een beetje van, want in de volgende opdracht tekende zich juist een heel sociale groep af.”

Hoe verging het liegen je?

“Ik ben een kind van gescheiden ouders, ik heb zelf twee jonge kinderen, ik ben al twintig jaar met dezelfde duo-partner en ik verdien mijn brood met de waarheid mooier, leuker, grappiger of ontroerender maken… Als je dan niet een beetje selectief kan liegen, heb je een probleem. Het wordt voor mij pas lastig als de persoon aan de andere kant van de leugen echt denkt en voelt dat je oprecht bent. Dat vind ik moeilijk. Oprechtheid verdient oprechtheid terug… Want ik kan wel liegen, maar ben geen leugenaar.”

Hoe ga jij de komende weken ‘WIDM’ kijken?

“Als de theaters net als de meubelboulevards weer op 1,5 meter mogen draaien, dan zal het voornamelijk terugkijken worden.  Ik kan niet wachten om met Kemper ons anderhalvemeterprogramma Zonder meer weer op te pakken zodra het kan. Zo niet, dan wordt het soms met familie, soms samen met kandidaten, soms zenuwachtig en soms ontspannen kijken.” 

Wie is de Mol? zie je elke zaterdag om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

Meer over