Expeditie Robinson 2019

Robinson Recap #1: Surprise, Surprise.

1 September 2019 21:30 | amusement | Door Eric De Munck

© Martijn van Gelder / RTL

Het twintigste seizoen van Expeditie Robinson is -eindelijk- in volle gang. Via Televizier.nl houdt Eric de Munck je elke zondagavond op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen.

Dat Expeditie Robinson een militaire operatie is, wisten we stiekem natuurlijk allang. Maar na het begin van dit twintigste seizoen weten we het zéker. Alle kandidaten worden in het holst van de nacht op brute wijze gewekt. Niet voor zomaar iets, er staat een feestelijk ontbijt op ze te wachten.

Twintig

Terwijl iedereen denkt dat er een addertje onder gras zit is het echt waar: een heerlijke maaltijd met pannenkoeken, sap en vers fruit staat voor ze klaar. Het is dan ook niet zomaar een seizoen, het is toch het twintigjarige jubileum van Robinson.

Het bunkeren van de groep is wél van korte duur: er legt een vrachtschip aan en vervolgens schalt de stem van Kaj door de portofoon. De groep moet aan boord, maar dan wel opgesplitst in allerlei mini-groepjes van vier. Terwijl Eva Koreman nog de illusie heeft om zelf de groepjes in te delen, blijkt dat de keuze -natuurlijk- al lang voor ze gemaakt is.

Teams

Team Rood bestaat uit zanger Thomas Berge, stylist Roy Donders, zangeres Shary-Ann en radio-dj Eva Koreman. Dan is er ook Team Blauw, gevormd door autocoureur Tim Coronel, modellencoach Mariana Verkerk, presentatrice Kim Kötter en YouTuber Kalvijn. Die laatste zegt bang zijn zich dood te vervelen op het eiland, maar is ondertussen wél van plan om te winnen. 

 

 

RTL Nieuws-verslaggever Jaap van Deurzen, die met zijn 66 jaar ook de oudste deelnemer van dit jaar is, nieuwslezeres Fien Vermeulen, rapper Akwasi en ex-topsporter Yvette Brog mogen zich Team Groen noemen. Onderdeel van Team Wit zijn vlogger Rijk Hofman, dj Eva Cleven, fluitiste Berdien Stenberg en kok/presentator Rob Geus. Team Geel wordt gevormd door tv-kok Hugo Kennis, radiopresentator Frank van der Lende, YouTuber Dionne Slagter en voormalige Dolly Dot Anita Heilker.

Vrachtschip

Als de groep vertrekt met het vrachtschip doemen er op de kade twee oudgedienden op: winnaars Fatima en Carlos. ‘Daar gaan ze’, zegt Carlos. ‘De hel gaat beginnen’. En daarmee is Expeditie Robinson 2019 officieel begonnen.

Niet alleen de vijf teams vormen een primeur voor Expeditie Robinson, Kaj en Nicolette melden dat er dit jaar méér verrassingen uit de hoge hoed gaan komen. Waaronder het afvallen van één team aan het einde van de eerste aflevering. Maar daarvoor moet natuurlijk éérst een proef doorstaan worden.

XX

Om het twintigste seizoen van Expeditie Robinson te vieren heeft het productieteam twee enorme houten X-en aan laten rukken. Op de vier bovenkanten daarvan moeten de kersverse groepjes een vuurtje zien te laten branden. Maar daarvoor moeten ze eerst een enorm parcours bedwingen, waarbij uit elke groep één iemand een sleutel zoekt, om de andere drie teamleden te bevrijden, die vastzitten. Daarna moet de hele groep het voor elkaar zien te krijgen om wokken met droog hout door het water naar het eiland te verplaatsen.

 De race verloopt superspannend en uiteindelijk belanden alle vijf de groepen op dezelfde plek om vuur te maken. Team Wit is (te) snel door het hout heen en moet terug om kisten los te draaien. Uiteindelijk gaat Team Blauw er met de eerste plek vandoor, gevolgd door Team Geel. Als derde weet ook Team Groen de proef tot een succesvol einde te brengen. Het gaat uiteindelijk dus tussen Team Rood en Team Wit, waarbij die laatste het onderspit delft.

Nieuwbakken presentator Kaj Gorgels heeft goed nieuws voor de winnaars: Team Blauw en Team Geel krijgen allemaal twee stemmen voor de Eilandraad cadeau. Team Groen en Team Rood krijgen er één per persoon. En Kaj heeft meer te melden: Team Rood en Team Blauw vormen na deze proef samen Kamp Noord. Dat betekent vanzelfsprekend dat Kamp Zuid gevormd gaat worden door Team Geel en Team Groen. Team Wit krijgt te horen dat ze naar Duivelseiland mogen, daar is Berdien Stenberg dan niet meer bij. De fluitiste is bevangen door de hitte van de dag.


Eenmaal aangekomen op het eiland beginnen de eerste barstjes in Kamp Noord te ontstaan als Mariana en Shary-An compleet botsen met Roy en Kim over de taakverdeling rondom het bouwen en de inrichting van de huisjes.

 Op Duivelseiland is de sfeer niet bepaald beter: vooral Rijk en Rob steken hun teleurstelling niet onder stoelen of banken. De weer opgeknapte Berdien maakt weer haar opwachting om zich vervolgens te vergapen aan het weinig aanwezige eten op het eiland, waarvan ze alle vier niet weten hoe lang ze er moeten verblijven.

 

 
Voor de deelnemers van Kamp Noord en Kamp Zuid wacht allebei een zoete verrassing als oud-winnaars Fatima Moreila de Melo (Kamp Noord) en Carlos Platier (Kamp Zuid) hun opwachting maken, inclusief speciale Robinson-taarten. Vooral Fatima is niet vies van een beetje gratis advies hier en daar. Ze geeft Kalvijn een stukje winnaarsmentaliteit mee en steekt Shary-An een hart onder de riem. Als de avond valt vertrekken Fatima en Carlos en gaan de twintig kandidaten van dit seizoen hun eerste nacht in…

Meer over