Expeditie Robinson 2019

Robinson Recap #2: Over de Kook.

8 september 2019 21:22 | amusement | Door Eric De Munck

© Martijn van Gelder / RTL
Het twintigste seizoen van Expeditie Robinson is -eindelijk- in volle gang. Via Televizier.nl houdt entertainmentdeskundige Eric de Munck je elke zondagavond op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen.

We beginnen aflevering twee op Duivelseiland. De sfeer in het loserclubje -bestaande uit Rob, Rijk, Berdien en Eva C.- is nog steeds matigjes. Behalve bij Rob Geus, want die is óók aan de andere kant van de wereld verantwoordelijk voor de keuken. Met gemengd succes, want als hij probeert tussen het zand en de bladeren heuse bananenbroodjes te maken, gebruikt Rob daarvoor ál het aanwezige bloem. Tot grote irritatie van de anderen. Zeker als ze daarna ook nog eens gigantisch mislukken zakt de moed naar een nog lager niveau.

Lees ook:

Robinson Recap #1

 

 

 

Vriendin

Of het nou door het enorme gebrek aan nachtrust komt of niet: in Kamp Noord is de harmonie óók ver te zoeken als Shary-An het wederom aan de stok krijgt met haar teamgenoten. Ze komt er -tot haar eigen grote irritatie- niet doorheen bij Roy Donders en Kim Kötter. De zangeres heeft misschien mot met de meeste van haar expeditiegenoten, maar heeft een vriendin gevonden in Eva Koreman. “We moeten een beetje voor elkaar zorgen”, zegt Eva K. over Shary-An. En ook al wéét ze dat ze in Expeditie Robinson niemand kan vertrouwen, dat doet ze in dit geval toch.

Op Kamp Zuid maakt tv-kok Hugo meer indruk met zijn ontbijt. De flensjes van kokosrasp en banaan zijn een ultieme hit bij de groep. De synergie lijkt daar sowieso meer aanwezig te zijn: de groep is het redelijk snel eens met een taakverdeling om het kamp meer vorm te laten krijgen.

Het thema eten is behoorlijk doorgetrokken in deze aflevering van Expeditie Robinson: van een kokhalzende Roy bij sardientjes tot een gruwelende Anita bij een door Hugo gevangen gigaslak. Kim vat alle opmerkingen over het voedsel het beste samen met de zin: “Ik hoor je over een week wel”, daar gaat ze waarschijnlijk gelijk in krijgen.

 

 

Brief

Op Duivelseiland krijgen de vier kandidaten bijzonder goed nieuws in de vorm van een brief waarop staat dat één van de vier tijdens de samensmelting weer onderdeel uit gaat maken van de ‘echte’ expeditie. Maar dan moeten ze ‘t eerst nog een behoorlijke tijd vol zien te houden met hun magere voedselvoorraad.

“Het is zowat vijftig graden hier en ik sport niet, dus ik zie best wel tegen deze proef op”, aldus Roy Donders voorafgaand aan de allereerste immuniteitsproef van dit seizoen. Het winnende team ontspringt de Eilandraad en hoeft dus niemand weg te sturen.

Immuniteit

De opdracht is simpel: drie brandende wokken met vuur moeten gedoofd worden met zeewater. Aan de beide teams de schone taak om dat water met allerlei omwegen naar het vuur te krijgen. Yvette (Kamp Zuid) en Kim (Kamp Noord) hangen allebei in tuigjes om het water uiteindelijk van een tank in de wokken te laten zakken. Jaap van Deurzen kan niet meer rennen en staat er dus voor spek en bonen bij. Ook Anita Heilker heeft het lastig gezien haar leeftijd. De twee teams gaan allebei hard tegen hard, maar ondanks de interne strijd gaat Team Noord er met de eerste winst vandoor. En dat betekent dat Kamp Zuid afscheid van iemand moet gaan nemen. Een extra bittere pil voor Hugo: na Berdien is ook hij bevangen door de hitte en moet even rust nemen.

Modellencoach Mariana ontpopt zich ondertussen tot het slechte geweten van Kamp Noord. Omdat ze de bemoeienis van Thomas, Kim en Roy totáál niet trekt, probeert ze nieuwbakken vriendinnen Shary-An en Eva aan zich te binden. Het mag dan misschien pas aflevering twee zijn, Mariana denkt dat ze met deze slinkse tactiek om de groep uit elkaar te drijven de samensmelting gaat halen.

Kamp Zuid maakt zich op voor de eerste executie van dit seizoen en dat is dan ook hét onderwerp van de gesprekken op het eiland. Jaap en Anita zijn voor de groep overduidelijk de zwakste schakels, waarbij Jaap dankzij zijn teamspirit de grootste kans op overleven lijkt te hebben.

 

 

Duivelseiland

Op Duivelseiland staat alles op scherp dankzij de eerste proef voor de vier kandidaten. Er hangt veel van de winst af: voor de winnaar van de ingewikkelde proef is de samensmelting weer een stapje dichterbij. Rijk gaat er met de overwinning vandoor en mag zich daarmee opmaken voor de eerste balkproef om kans te maken om zich bij de samensmelting weer bij de groep te voegen. Vooral bij Rob Geus overheerst een enorm gevoel van teleurstelling. En daar leek ie deze aflevering al niet enorm goed mee om te kunnen gaan.

“Ik ben eigenlijk helemaal niet van plan om naar huis te gaan, dat zit niet in mijn systeem”, aldus voormalig Dolly Dot Anita Heilker voorafgaand aan de eerste Eilandraad op Kamp Zuid. Logisch, want niemand wil op de derde dag al weggestemd worden. Maar helaas: geen Love Me Just a Little Bit More voor Anita: slechts twee stemmen zijn voor Jaap, alle anderen zijn voor haar. En daarmee verdient de Dot een enkeltje terug naar huis.

 

Meer over