Hit the road

Roel van Velzen wil winnen van Nick & Simon

12 september 2020 13:05 | amusement | Door Carlijn Schepers

© William Rutten
Roel van Velzen maakt in zangshow Hit the road een autorit met de kandidaten. Onderweg moeten ze hem overtuigen van hun zangkunsten én hun verhaal. Televizier interviewde de muzikant over het programma.

Wat onderscheidt Hit the road van andere talentenjachten?

“Het gaat om het verhaal van de kandidaten. Met een auto rijden wij ‘drivers’ kriskras door het land. Onderweg pikken we mensen op waarvan we weten dat ze kunnen zingen, maar ook dat ze een bijzonder verhaal hebben. Een lied kan ontzettend raken, zeker als je eerst de smaakversterker hebt gehad van iemands persoonlijke verhaal. Hit the road draait dus niet alleen om de zang, maar ook om de inhoud. Juist in deze maatschappij waarin elk liedje vluchtig wordt aangeboden op Spotify, vind ik het sterk als je eerst het verhaal erbij hoort.”

Waarom in een auto?

“Het is een plek die zich goed leent voor een gesprek. Je herkent het misschien wel: als je een lange autorit hebt met iemand die je niet supergoed kent, dan is het een heel geschikte plek om meer over elkaar te weten te komen. Je zit niet frontaal tegenover elkaar, je kunt af en toe uit het raam turen, een stilte laten vallen, je gedachten ordenen. Als kijker voel je zo goed de wisselwerking tussen de twee gespreksgenoten.”

Bij een zangshow hoort ook mensen teleurstellen. Hoe vind je dat?

“Dat is heel lastig. Zeker met dit concept. De verhalen zijn moeilijk met elkaar te vergelijken. Het is echt als appels en peren. Dan luister ik naar m’n gevoel. Wat doet iets met me, krijg ik er energie van en raakt het me? En ook: gun ik iemand die plek achterin de auto? Want uiteindelijk rijd ik met twee kandidaten op mijn achterbank naar de finale. Gelukkig snappen de deelnemers die ik na de rit moet bedanken het vaak wel en vonden ze het alsnog een mooie ervaring.”

Voor televisiebegrippen was je een tijdje van de radar. Is het wennen of weer als vanouds?

“Het voelt heel vertrouwd. Ik vond het leuk om na een tijdje relatieve rust weer zoiets te doen. Zeker zo’n oprecht en ontwapenend programma. En dat ik zelf de interviewer ben spreekt me erg aan. Er zijn niet ook nog gesprekken met de kandidaten achter de schermen of zo. Ik zit letterlijk en figuurlijk aan het stuur van het gesprek.”

In hoeverre heb je contact met de andere ‘drivers’, Gordon, Edsilia Rombley en Nick & Simon?

“Die zie ik in het programma pas tijdens de finale. En ik weet nog wel van bijvoorbeeld The voice of Holland dat het er dan op aankomt. Dan word ik competitief. Je leert je twee finalisten kennen en krijgt er een zwak voor. Dan wil ik natuurlijk dat een van hen wint. En zelf wil ik uiteraard ook winnen.” Lachend: “Zéker van Nick & Simon, mijn oude The voice-concurrenten.”

Hit the road zie je op zaterdag om 21:30 uur bij SBS 6 

Meer over