Interview

Ruben Nicolai over nieuw seizoen Lego Masters: ‘Het niveau ligt nog hoger’

11 maart 2021 15:13 | amusement | Door Twan Korenhof

© William Rutten

Na een verrassend succesvol eerste seizoen Lego masters, kunnen we vanaf 13 maart genieten van het tweede seizoen. Het succes kwam ook voor presentator Ruben Nicolai onverwacht. “Ik dacht eerst dat ik in de maling werd genomen toen mij verteld werd dat ik een programma over Lego mocht presenteren. Inmiddels weet ik dat het echt geen grap is en zie ik hoe spectaculair de opdrachten zijn.”

De finale van het eerste seizoen Lego masters trok maar liefst 1,4 miljoen kijkers. Een enorm succes dus voor een nieuw programma. Aan ons vertelt Ruben Nicolai dat ook hij in eerste instantie verbaasd was. “Toen Peter van der Vorst mij vroeg om dit programma te presenteren had ik echt geen succes verwacht. Hij had het over een programma met kandidaten die gaan legoën. In eerste instantie dacht ik: ‘dit is Carlo Boszhard die mij in de maling neemt’. Later hebben ze mij uitgelegd wat het programma precies inhield en hoe spectaculair de opdrachten eigenlijk zijn. Je vraagt op het gebied van flexibiliteit, creativiteit en uithoudingsvermogen enorm veel van de kandidaten, dat is geen grap meer. Aan het begin zag ik het dus niet gelijk voor me, maar eenmaal verdiept in het programma zag ik wel dat het iets was waar mensen graag naar zouden kijken.”

Wat is er anders ten opzichte van het eerste seizoen? Lag het niveau hoger?

“Het mooie van deze gemeenschap is dat het een hele actieve en behulpzame community is. Iedereen helpt de anderen met het bouwen van elkaars droomstuk. Het is dus zeker niet een community waar iedereen denkt: ‘ik wil beter zijn dan jij’. Op het moment dat er iemand een oproep plaatst met: ‘ik zoek dit specifieke steentje’, dan stuurt er iemand aan de andere kant van de wereld dat specifieke steentje op om de ander te helpen. Dat is wat ik er zo mooi aan vind.

 Toen wij in deze community de oproep plaatsten voor het eerste seizoen van Lego masterswaren er best veel mensen die dachten: ‘Ik ga eerst de kat uit de boom kijken, hoe gaan ze ermee om, maken ze het belachelijk?’ Mensen waren dus nog afwachtend hoe het eerste seizoen zou verlopen. Nu ze hebben gezien dat dit niet gebeurt zie je bij de tweede lichting dat het niveau echt stukken hoger ligt. Vanaf het begin zitten er geen zwakke kandidaten tussen.” 

Er is ook een nieuwe brickmaster, heeft dit te maken met de kritiek op de vorige?

“Nee zeker niet. Dat heeft er mee te maken dat de vorige brickmaster, Bas, meer tijd wilde besteden aan zijn gezin in Denemarken. Nieuw dit tweede seizoen is dat we naast de brickmaster ook een professional hebben die alles afweet van de opdrachten. Hij is gespecialiseerd in de verschillende onderdelen die belangrijk zijn per opdracht. Hij zal dus de brickmaster het hele seizoen ondersteunen.”

Een paar kandidaten hebben een achtergrond in de techniek/bouw, merk je dat zij een voorsprong hebben in de competitie?

“Ja, het grappige is dat sommige kandidaten wel degelijk een voordeel hebben vanwege hun werk. Aan de andere kant moet je alles met lego maken, iedereen krijg dus een gelijke kans. Er komt een opdracht waarbij bijvoorbeeld de techniek belangrijker is dan de esthetiek. Bij zo’n opdracht kan ik mij voorstellen dat deze kandidaten een voordeel hebben. Maar de competitie bestaat uit veel meel onderdelen dan alleen techniek dus dat maakte tijdens het traject niet uit.”

Veel mensen hebben tijdens deze lockdown de tijd om een extra hobby op te pakken, zoals bijvoorbeeld Lego. Lego jij zelf? Of heb je een andere corona-hobby?

“Haha, lesgeven aan mijn kinderen. Maar dat is gelukkig ook weer klaar. Ik Lego zelf af en toe met mijn jongste dochter. Toevallig had ik gisteren nog de torenspits van Zweinstein in mijn voet zitten. Dat is mijn Lego-ervaring.”

Lego masters is vanaf 13 maart elke zaterdag te zien om 20:00 uur bij RTL 4

Meer over