Thank you for the music

Sanne Hans: 'Ik ben de fanatiekste'

13 juni 2019 11:05 | amusement | Door Irma Tomas

© William Rutten

Sanne Hans is teamcaptain in Thank you for the music, een nieuwe spelshow over muziek. Ze is naar eigen zeggen het fanatiekst, maar ze heeft niet per se een voorsprong omdat ze muzikant is.

Tekst: Carlijn Schepers 

Een spelshow over muziek met als tegenstanders cabaretier Soundos el Ahmadi en presentator Johnny de Mol. Dat moet appeltje-eitje zijn?
“Ik dacht ook dat ik als enige muzikant een voorsprong zou hebben. Maar dat viel vies tegen. Zo weet ik niets van funk, R&B, dance uit de seventies en Michael Jackson. Want ik hou er niet van. Wel ben ik de fanatiekste teamcaptain. Jammer genoeg voor de rest.”

Hoe uit dat fanatisme zich?
“Als ik een vraag niet weet dan lopen de tranen over m’n wangen. Oké, dat is misschien overdreven, maar zo voelt het wel. Ik ben zeker twee keer de studio uitgebeend omdat ik het antwoord niet wist. Niet uit boosheid, maar uit schaamte. Want het cliché is waar: thuis op de bank weet je alles, maar in de studio opeens niet meer. Zo was er een geluidsfragment van Guus Meeuwis’ Het is een nacht. Maar ik zei iets heel anders. Nou, dat heb ik geweten!”

Wat kan de kijker verwachten?
“Soundos, Johnny en ik spelen alle drie in een duo met een andere BN’er tegen elkaar. In zeven spelrondes moeten we bewijzen wie het meest van muziek weet. Zo is er een ronde waarin we geluidsfragmenten moeten raden. Er is een blokkenspel waarin we onderdelen uit een lied op elkaar moeten stapelen. Daar ben ik echt het allerslechtst in van heel Nederland. En er is mijn favoriete onderdeel: het meersporenspel. Dan hoor je bijvoorbeeld eerst alleen de drum van een nummer en komt er telkens een nieuw instrument bij.”

Er is ook een onderdeel met zingende mensen uit het publiek. Hoe zit dat?
“Per aflevering zijn er zeven mensen die zich hebben opgegeven om te zingen. Als je een ronde hebt gewonnen mag je hun vragen stellen om te ontdekken wie van hen het beste kan zingen. Dan kies je er een uit, zingt diegene een lied en berekent een computer hoeveel procent het exact klinkt als het origineel. Het goede percentage krijg je zelf en het foute percentage geef je als minpunten aan een ander team. Dat levert uiteraard vaak scheve gezichten op.”

Hoe vond je het om captain te zijn in een spelshow?
“Het is de hoofdreden dat ik meedoe: ik ben dol op spelletjes. En ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik had continu de slappe lach. Vooral om presentator Kim-Lian van der Meij. Zij is echt de meest hilarische van het programma. Haar humor is onbetaalbaar. Als er een tweede seizoen komt, dan doe ik zeker weer mee.”

Het programma heet Thank you for the music. Hoe dankbaar ben jij dat er muziek bestaat?
“Ontzettend dankbaar. Muziek heeft mij geleerd met emoties om te gaan. En het is ook heel belangrijk voor me, omdat ik stotter. Toen ik een jaar of tien was heeft zingen mij gesteund en heel blij gemaakt.”

Thank you for the music | donderdag | SBS 6 | 20.30 uur

Meer over