Spoilers!

Slimste Mens finaleverslag II: Pure Pipo paniek en de smaakvolle spinazie ontboezeming

15 januari 2019 21:44 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 2
De finaleweek van De slimste mens is aangebroken. Televizier doet de hele week verslag van de eindstrijd. Pas op: dit stuk bevat naast feitjes en weetjes ook de nodige spoilers.

In de tweede aflevering van de finaleweek keerde Korneel Evers terug. De acteur bleek nog steeds bitter over de manier waarop Arjan Postma hem uit het spel had geknikkerd. Hij was klaar om de boswachter terug te pakken. Peter Hein van Mulligen berekende zijn winstkans op een ruime 10 procent en Maurice Lede, voor de verandering zonder tuinbroek of hoedje, verklaarde vooral blij te zijn nog in het spel te zitten. Voordat het spel begon, beantwoordde Maarten met zijn kenmerkende enthousiasme nog een prangende kijkersvraag.

Slimste mens Maarten 3-6-9

Met vragen over zaken als koek & zopie, de zink plaats van de Titanic en restaurant NOMA onthulde Maurice Lede tussen neus en lippen door dat hij de beste spinazie van zijn leven in Sao Paolo gegeten had. Daarop wist Peter Hein een supernova te herkennen en de woonplaats van keizer Wilhelm I te noemen. Hij ging de mist in bij het favoriete drankje van Homer Simpson, Korneel bracht het Manhattan project thuis en gaf het laatste goede antwoord door te memoreren hoe Rijk de Gooijer ooit zijn Gouden Kalf uit de taxi gooide. Na 15 vragen stond Maurice veruit onderaan met 60 seconden, gevolgd door 80 en 90 voor respectievelijk Korneel en Peter Hein.

Slimste mens ronde 1 Art, Andries en Jan

Maurice koos voor Jan Slagter die wilde weten wat hij wist van DNA. Lede verspilde veel tijd en wist slechts twee goede antwoorden. Korneel gaf er nog eentje en daarmee was de kous af. Art Rooijakkers wilde van Peter Hein weten wat ‘ie nog wist van de Tamagotchi. Van Mulligen wist er twee, Korneel gaf de overige twee en kwam indirect uit de kast als een Kamagotchi-killer. Andries Knevel wilde tot slot dat Korneel los ging over Guus Meeuwis en dat deed hij met drie goede antwoorden. Na de tweede ronde was duidelijk dat Maurice met 64 seconden zijn dag niet had. Peter Hein was een goede tweede met 96 seconden, maar Korneel lag comfortabel op kop met 173 seconden.

Slimste mens ronde 2 Puzzel

Maurice slaagde er in twee goede antwoorden te raden, maar liep vast op het derde antwoord. Peter Hein gaf het juiste antwoord en lepelde daarna moeiteloos zijn drie antwoorden op. Korneel wist ook zijn drie goede antwoorden te noemen, waardoor de heren hun comfortabele voorsprong op Maurice alleen nog maar verder wisten uit te breiden.

Slimste mens puzzel Galerij

Omdat Maurice veruit het minste aantal seconden had, was de eerste galerij voor hem. Van de Nederlandse ministers van defensie die de revue passeerden wist hij er slechts drie thuis te brengen, de overige werden door zijn concurrenten aangevuld. Peter Hein herkende vrijwel alle steden aan hun bekende musea. Korneel had al snel door dat zijn galerijronde over gouden spreekwoorden ging en wist ze op twee na.

Slimste mens ronde 3 Collectief geheugen

Maurice wist met zijn galerij over de #metoo affaire rond Harvey Weinstein 60 punten bij elkaar te sprokkelen. Peter Hein mocht los gaan over Steve Bannon en sprokkelde ook 60 punten bij elkaar. Maurice scoorde nog eens 90 punten door de laatste twee antwoorden aan te vullen waardoor hij zijn achterstand deels inhaalde en uitkwam op 232 seconden. Korneel mocht losgaan over een klassiek fragment uit Pipo de Clown en dat leverde hem 50 punten op. Maurice wist geen goede antwoorden en Peter Hein vulde de rest aan zodat hij dankzij de 90 punten die 'm dat opleverde ineens met afstand de slimste van de dag was.

Slimste Mens ronde 5 Finale

In de finale begon Maurice met fikse achterstand en merkbare zenuwen. Dat hij bij de allereerste vraag al geen idee had wie kolonel Parker was hielp ook niet echt. De reispresentator zag daarna met lede ogen toe hoe hij slechts één feitje over Surabaya produceerde. Met nog 185 seconden wist hij daarna ook nog eens niets van journalistencollectief Bellingcat. Hij kon amper iets met wenkbrauwen, wist niets van Tröckener Kecks en had toen alles gezegd en gedaan was nog 74 seconden over. Even leek hij zich te revancheren door in rap tempo twee zaken over de Rode Duivels te noemen, maar daarna verspeelde hij kostbare seconden door tevergeefs antwoorden te noemen.

Met 51 seconden voor Maurice versus 257 voor Korneel wist hij maar liefst 3 antwoorden over de Sahara, maar zijn opponent bracht ‘m met 1 goed antwoord terug naar 8 seconden. Hij ging strijdend onder met drie goede antwoorden over Steven Seagal.

Slimste mens finale

Morgen keert komiek Edson da Graça terug in het spel.

Meer over