Spoilers!

Slimste Mens finaleverslag III: Pollock penarie en Kerouac catastrofes

16 januari 2019 21:21 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 2
De finaleweek van De slimste mens is aangebroken. Televizier doet de hele week verslag van de eindstrijd. Pas op: dit stuk bevat naast feitjes en weetjes ook de nodige spoilers.

Komiek Edson da Graça nam stralend als altijd plaats in de stoel, maar gaf grif toe na al die weken afwezigheid wat roestig te zijn. Dat bleek wel toen hij ter voorbereiding op de finaleweek de app gespeeld had. Korneel trakteerde de zaal op een zelfgeschreven dichterlijk eerbetoon aan Maarten van Rossem en Peter Hein van Mulligen rekende nog even voor hoe zijn kansen in de kwartfinale er voorstonden. Voor de vorm: zijn kans op overwinning is 4 op de 27. Waarvan acte.

Nadat een merkbaar geraakte Maarten de kijkersvraag vakkundig van antwoord had voorzien, was het tijd voor de eerste ronde.

Slimste mens Maarten 3-6-9

Edson mocht als terugkerend finalist beginnen, maar verloor na de tweede vraag al de beurt aan Korneel. De acteur wist niet dat Barbie’s getinte vriendin Kristy heette, maar herkende daarna wel moeiteloos de stem van JFK. Na 15 vragen bleek Edson geen grap te maken over zijn roestigheid: hij stond ver achter op zijn twee concurrenten die al de nodige afleveringen achter elkaar hadden gespeeld.

Slimste mens ronde 1 Goedele, Lasse en Elly

De open deur ronde had een internationaal tintje met de Deense voetballer Lasse Schöne, de Vlaamse Goedele Liekens en Ellie Lust die onlangs nog over de hele wereld op patrouille ging. Edson koos Lasse die in prima Nederlands wilde weten wat hij van John Ewbank wist. Peter Hein ging voor Goedele die een boom opzette over orale seks voordat ze de sabeltandtijger aankaartte. Van Mulligen wist drie goede antwoorden over het oerdier. Hierdoor stond Ellie klaar voor Korneel die mocht oreren over mergpijpjes. Binnen enkele seconden had hij alle goede antwoorden te pakken waardoor hij zijn voorsprong nog verder uitbreidde.

Slimste mens ronde 2 Puzzel

Edson beet z’n tanden stuk op de eerste puzzel en kwam niet verder dan één antwoord. Peter Hein gaf de resterende twee waarna Korneel alle drie de juiste antwoorden binnen luttele seconden produceerde. Peter Hein wist ze ook alle drie te noemen. Daarmee kwam de econoom op lichte voorsprong terwijl Edson verder wegzakte.

Slimste mens ronde 3 Galerij

Edson wist zich met een galerij vol legendarische horrormonsters aardig te revancheren, toch had hij het gevoel zelf in een horrorfilm te zitten gezien de geduchte concurrentie. Korneel wist zijn galerij muzikale katachtigen op twee na thuis te brengen. Peter Hein kreeg een serie klassieke keizers die hij op één na oplepelde. Korneel vulde de laatste aan. Edson stond ver op achterstand, maar Korneel naderde concurrent Peter Hein.

Slimste mens ronde 4 Collectief geheugen

Edson wist heel wat seconden te scoren met zijn fragment over het WK 2018 en de introductie van de VAR. Hij baalde er echter van dat ‘ie vergat te noemen dat het voetbalkampioenschap in Rusland plaatsvond, wat hem 50 punten scheelde. Met 255 seconden leek hij nog even kans te maken. Korneel wist 60 punten te scoren met een fragment over David Cameron, Peter Hein pakte nog 40 punten mee en was toen zelf aan de beurt. De CBS-topman kreeg zangeres Netta voor de kiezen en wist wonderwel 30 seconden te scoren. Edson paste direct en ook Korneel kon er niks mee. Daarmee was de strijd in de kwartfinale gestreden: de eerste halve finalist was bekend: Peter Hein van Mulligen is met 387 punten de slimste van de dag.

Slimste mens ronde 5 Finale

Daarna was het aan Korneel en Edson om te bepalen wie de laatste halve finalist werd. Edson stond op aanzienlijke achterstand en mocht daarom beginnen. Met drie goede antwoorden over origami bracht hij Korneel terug naar 304 punten. De volgende vraag ging over Cardi B, maar hij wist slechts 2 goede antwoorden over de rapper. Daarmee was de stand 223 -263, waarna Philip de derde vraag stelde over Thialf. Dit bracht de stand op 176 – 200.

Edson had nog steeds de beurt en oreerde over de longen van de mens maar kwam niet verder dan “astma” en “zuurstof inademen”. Daarmee kwam de stand op 115 – 155 en kreeg Edson de yak op z’n bord. Hij had geen idee dat ’t een dier betrof, iets wat Korneel wel wist, maar daarmee was alles ook gezegd. Met 86 punten had Edson de beurt weer om de 148 punten van Korneel af te kalven.

Na die beurt zaten beide heren in de gevarenzone met 52 tegen 86. Edson wist echter niets over Dubai, waarna Korneel de beurt kreeg en tijd ging rekken tot hij nog 2 goede antwoorden gaf en Edson terugbracht op 1 seconde. Daarmee ging de beurt terug naar de cabaretier die zichzelf de coupe da Graça gaf: hij kreeg niet eens de kans kreeg iets te zeggen over de auteur Jack Kerouac.

Slimste mens finale Met opgeheven hoofd verliet Edson het spel als kwartfinalist. Morgen keert topsporter Mark Tuitert terug.

Meer over