Spoilers!

Slimste Mens finaleverslag V: Fanatieke finalisten en de welverdiende winnaar

18 januari 2019 21:27 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 2
Na zes weken is het tijd voor de grote ontknoping van het winterseizoen van De slimste mens. Wie er wint? Dat blijkt in dit wedstrijdverslag vol spoilers.

Arjan Postma plofte als de nummer één van het klassement ontspannen op de vrijgekomen stoel. Hij onthulde voor de vorm ooit een blauwe maandag geschiedenis gestuurd te hebben voordat hij koos voor de natuur. Mark Tuitert had daar weinig aandacht voor, hij was zichtbaar gespannen maar beloofde desondanks te genieten én te pieken en Peter Hein vond dat hij na 10 keer op de stoel eigenlijk al een beetje gewonnen had.

Maarten kreeg een laatste kijkersvraag van Anny Schilder die wilde weten waarom Van Rossem altijd zo negatief was over haar geboorteplaats. Het antwoord bevatte een verkapte verwijzing naar inteelt en zal het vissersdorp niet als muziek in de oren geklonken hebben.

Slimste mens maarten

3 – 6 – 9

Daarmee ging de finale écht van start. Nieuwkomer Arjan kreeg als eerste de beurt, maar ging direct de fout in toen hij niet wist hoeveel piepjes vooraf gingen aan het Radio 1 Journaal. Peter Hein nam de beurt over en kon na een stukje uit de hit Barcelona vertellen dat Montserrat Caballé samen met Freddie Mercury zong. Na vragen over de Beyoncé vlieg, nori en de stieren van Pamplona was het duidelijk dat Van Mulligen zelfs na tien afleveringen nog in topvorm was: hij pakte 40 bonusseconden mee.

Slimste mens ronde 1

Yvette, Sigrid, Jan & Anny

Anny Schilder maakte een comeback in de tweede ronde, maar Arjen Postma koos toch voor Yvette van Boven. De TV-kok diepte haar Ierse roots op en wilde daarna weten wat hij kon vertellen over haar mede-exoot Tjitske Reijdinga. Arjan wist twee goede antwoorden, Mark paste meteen en Peter Hein noemde een derde goed antwoord. Mark koos voor minister Kaag die wilde weten wat de heren van de Friese astronoom Eise Eisinga wisten. Mark bleef stil, Peter Hein noemde er twee en Arjen gaf er nog eentje. Hekkensluiter van dit seizoen waren BZN-legendes Jan en Anny die begonnen over Checkpoint Charlie. Peter Hein gaf drie van de vier gezochte antwoorden en breidde zijn voorsprong verder uit.  

Slimste mens ronde 2

Puzzel

Mark mocht als eerste beginnen maar wist pas na heel veel verloren seconden 1 goed antwoord te produceren. Arjan gaf een tweede, terwijl Peter Hein paste. Arjan wist zonder veel moeite twee goede antwoorden te noemen, Mark probeerde het nog maar had niet genoeg concentratie. Peter Hein pakte dat laatste woord mee en lepelde toen zelf twee van de drie antwoorden op. De rest wist het laatste woord niet.

Slimste mens ronde 3

Galerij

Mark had met 26 seconden nog steeds als eerste de beurt. Hij moest eilandgroepen noemen, maar na vijf antwoorden moest hij noodgedwongen stoppen voordat zijn tijd helemaal op was. Arjan vulde er 2 aan, Peter Hein wist de laatste. In Arjans beurt kreeg hij portretten van bekende schilders te zien, hij kende slechts drie kunstenaars. Mark bleek een volledig blanco canvas maar Peter Hein gaf nog eens twee goede antwoorden. Toen hij zelf de beurt kreeg, bleek Van Mulligen redelijk thuis in het ontdekken van bekende ontdekkingsreizigers. Hij wist er vijf, Mark noemde er eentje. Daarnee bleek Peter Hein de gedoodverfde favoriet.

Slimste mens ronde 4

Collectief geheugen

Mark Tuitert vreesde voor de derde plek, maar ging toch manmoedig van start om extra punten bij elkaar te sprokkelen. Zijn fragment ging over Banksy en na lang zoeken ging hij met 100 punten aan de haal. Arjan kreeg in zijn beurt beelden te zien van het kleine p-debat tussen Els Borst en Paul Rosenmöller wat hem uiteindelijk 50 punten opleverde. Mark pakte er 40 en Peter Heinde claimde de gewilde 50. Met 171 punten leek Mark nog heel even een dreiging voor Arjan die 255 punten had. Van Mulligen had echter de beurt en kreeg een fragment over rechter Kavanaugh. Hij harkte zonder zichtbare moeite 100 punten binnen. Mark deed zijn best, maar wist niets te noemen en bezegelde daarmee zijn lot: hij moet genoegen nemen met brons. De fanatieke sportman deed z’n best dit verlies te dragen, maar baalde zichtbaar.

Slimste mens ronde 5

Grande finale

Met 472 seconden voor Peter Hein leek de topeconoom aanzienlijk in het voordeel ten opzichte van de boswachter die de strijd aan ging met 255 seconden. Arjan mocht daarom beginnen en wist 40 seconden van zijn tegenstander af te snoepen met twee goede antwoorden over Lieke Martens. Peter Hein wist echter ook twee antwoorden over de voetbalster.

Daarna wist Postma één feitje over Goede Vrijdag en Van Mulligen ramde daarop met 3 goede antwoorden Postma al richting de gevarenzone. Het einde kwam nog dichterbij toen Van Mulligen één goed antwoord wist over Robert Jensen en Arjans score op 102 belandde. Het Waterloo van de boswachter bleek in Slovenie te liggen toen Peter Hein een reeks kostbare weetjes produceerde die Arjans score terugbrachten naar 29 seconden.

De laatste vraag ging over de film The Dark Knight, maar Postma gaf zich zonder strijd gewonnen. Hij paste en liet Peter Hein de benodigde antwoorden geven zodat de strijd gestreden was en de confetti naar beneden kon komen.

Peter Hein van Mulligen grande finale

Van Mulligen ontving de wisselbeker uit handen van Roelof de Vries, de winnaar van de zomereditie van het spel. De Vries roemde zijn mede-Slimste Mens om de keurige, cleane manier van spelen en overtuigende wijze waarop hij de overwinning had behaald. Lichtelijk tongue in cheek gezien de meer dan tactische wijze waarmee Roeloef zelf won. Het laatste woord was aan Peter Hein die de overwinning schitterend noemde, zeker omdat het in de eerste aflevering bijna mis ging:. “Als je wint, moet je niet arrogant worden”, zei hij om er aan toe te voegen te vertrouwen dat zijn vrienden en familie 'm met beide benen op de grond houden.

Peter Hein van Mulligen grande finale2

Meer over