Interview

Stef Bos over Serenade van Stef: 'Dit is helemaal mijn ding'

26 november 2021 10:00 | amusement | Door Ernest Marx

© KRO-NCRV
Stef Bos is vanaf vandaag terug met Serenade van Stef. In deze show trekt de singer-songwriter door Nederland en spreekt hij met uiteenlopende mensen. Naar aanleiding van hun verhaal schrijft hij een lied en zingt dat live voor ze.

Heeft dit tweede seizoen van Serenade van Stef dezelfde opzet als het eerste?

“Nog steeds schrijf ik iedere aflevering een lied naar aanleiding van een goed gesprek. Alleen speel ik dat nummer deze keer niet met de hele band, maar alleen met onze toetsenist en een strijkkwartet. Dat leek mij wel mooi stemmig, zo richting de decembermaand. Een ander verschil is dat ik voorheen gesprekken voerde met gewone mensen die zichzelf met de haren uit het moeras hebben weten te trekken. Hun verhalen hadden altijd een persoonlijke problematiek. Dat is nu niet meer zo.”

Waar gaan de gesprekken nu dan over?

Dit programma wordt gemaakt in samenwerking met het Kansfonds. Hun thema is dit jaar ‘thuis’. Daarover praat ik met verschillende mensen van mijn generatie die een bepaald idealisme hebben dat mij fascineert. Ik praat bijvoorbeeld met twee mensen die een vluchteling in huis namen en met een monnik op Schiermonnikoog. Hoe omschrijven zij thuisgevoel? En hoe creëer je eigenlijk je eigen geluk?”

Wat maakt voor jou dit programma zo bijzonder?

“Dit is helemaal mijn ding. Ik heb altijd veel gereisd en onderweg vond ik altijd al de ideeën voor mijn songs. Ik krijg die vooral door met mensen te praten en niet door zomaar achter de piano te gaan zitten en te denken, nu ga ik eens een leuk deuntje verzinnen. Er moet een noodzakelijkheid in zitten. En dat voel ik ook bij dit programma. Ook leuk: de camera is erbij als ik een paar dagen later in de studio aan de muzikanten mijn ideeën voor het liedje presenteer. Samen maken we dat af. Mooi dat de kijker kan meekijken hoe dat proces verloopt.”

Serenade van Stef is vanaf 26 november elke vrijdag om 16:30 uur te zien op NPO1.

Meer over