Vanaf 15.00 uur

Studio Sport blikt zondag 14 juni terug op penaltydrama van EURO2000

10 juni 2020 10:16 | amusement | Door Jacob-Jan van de Groep

© AFP
Nu er vanwege het coronavirus nog altijd niet gesport wordt, duikt de NOS weer in het rijke archief. Het leek ze daarbij een goed idee om oude wonden te openen en het penaltydrama van EURO2000 centraal te stellen.

"Ik weet zeker dat, als we de finale hadden gehaald, wij Europees kampioen waren geworden", vertelt Frank de Boer, in 2000 aanvoerder van Oranje onder bondscoach Frank Rijkaard. "We hebben een enorme kans laten liggen. Het is nog steeds heel zuur."

Penaltydrama

Wat heet. In de halve finale van het EK tegen Italië kreeg het Nederlands elftal in de reguliere speeltijd twee strafschoppen, maar eerst De Boer en later Patrick Kluivert kregen het niet voor elkaar om Francesco Toldo te passeren. In de penaltyreeks die na 120 minuten volgde, presteerden de Nederlandse voetballers het om er weer drie keer te missen. Zodoende ging Italië naar de finale en alles wat Oranje was, bleef gedesillusioneerd achter.

Terugblik op de radio 

De special rondom EURO2000 is zondag 14 juni vanaf 15.00 uur te zien op NPO1. Vanaf woensdagavond start de terugblik al op NPO Radio 1. In Langs de Lijn En Omstreken wordt er in een vierdelige serie teruggekeken op het unieke toernooi in Nederland en België.

Meer over