Groeten van MAX

Sybrand Niessen over groot en klein vakantieleed

Voor hem geen vakantie, want Groeten van MAX is deze hele zomer op televisie. Zes vragen aan Sybrand Niessen. Zijn gouden vakantietip? ‘Genieten!’

Is er nog iets veranderd aan Groeten van Max?
“Vrijwel niets, het blijft een mix van luchtigheid en wat zwaardere zaken. Met af en toe een producttest, klachten die we oplossen, verhalen van deskundigen en reportages over groot en klein vakantieleed. Onze mysteryguest die hotels test komt ook terug. Een nieuwe rubriek is Zomer in Nederland, waarin we verschillende soorten campings en hun bewoners portretteren. Volkse campings, stadscampings, een grote familiecamping, een avonturencamping, zelfs een nudistencamping: niets is ons te dol. Persoonlijk ben ik het meest benieuwd naar het kamperen voor luxepaardjes, glamping.”

Ben je zelf dan niet zo’n kampeerder?
“Ik hou niet van vliegen, ik hou niet van reizen en nee, ik ben ook niet van de tent. Ik heb niets met tentharingen, luchtbedden of gasstelletjes. Toen de kinderen klein waren kampeerden we wel, hoor. Dan hadden we van die werptentjes voor de kinderen, die stonden meteen goed. Alleen het inklappen van die dingen was altijd weer een hoop gedoe. Je moet ze in een soort dubbele acht vouwen, dat ging me niet heel goed af. Nu zijn we gelukkig af van dat hele kamperen. Ik zit altijd in hetzelfde huis in Italië of op mijn bootje, dat vind ik ook een soort kamperen.”

Wat is het geheim van jullie enorme succes bij de kijkers én bij het oplossen van zaken?
“Consumentenprogramma’s doen het bijna altijd goed. En het is misschien fijn om te kijken in de wetenschap dat het bij jou op vakantie wél goed ging. Of ik trots ben dat we redelijk veel voor elkaar krijgen? Nee, eerder chagrijnig, omdat dingen pas goed komen als wij bellen. Vakanties moeten niet misgaan, en als het wel gebeurt, moet het probleem normaal worden opgelost. Groeten van MAX is inmiddels een begrip, de reiswereld neemt ons serieus. De volgende stap moet zijn dat als Jan en Marietje klagen, zij net zo serieus worden genomen.”

Merk je dat kijkers wat hebben opgestoken van tien jaar Groeten van MAX?
“Misschien, maar de boodschap zit ’m denk ik vooral in de herhaling. Blijven zeggen dat je erop moet letten dat je reisorganisatie is aangesloten bij SGR of ANVR, zodat je je geld terugkrijgt als het bedrijf failliet gaat. Of dat je de kleine lettertjes wél moet lezen als je een auto huurt. En dat je goed moet opletten wat je via internet boekt; het kan zomaar dat dat mooie huis dat je wilt huren helemaal niet bestaat. En onze mysteryguest toont aan dat hotels niet altijd zijn wat ze lijken. We hebben een aantal hotels opnieuw getest; veel ervan hebben weinig of helemaal niets gedaan met onze kritiek. Die uitbaters denken: blijven jullie maar lekker zeuren, ik zit toch steeds vol, dikke doei.”

Heb je zelf iets van het programma geleerd?
“In mijn huisje in Italië kan me niet zoveel gebeuren. Wat ik tegenwoordig wel doe: mezelf extra verzekeren voor medische hulp in het buitenland, omdat de verzekering doorgaans vergoedt op basis van Nederlandse tarieven. Als je opeens in de Verenigde Staten in het ziekenhuis terechtkomt, kun je daar goed de bietenbrug mee opgaan.”

Wat is jouw ultieme vakantietip?
“Ook al heb je tegenslag, ga niet stressen en probeer toch te genieten. Het is wel je vakantie. Het is zonde om die paar dagen of weken met negatieve energie te verknallen. Doe alle stappen die je moet doen, maar probeer het af en toe ook even los te laten. Bij mij helpt wandelen heel erg. Mijn loopschoenen gaan altijd mee. In drukke zomers zijn een paar vakantiedagen al lekker. Even die berg op, even dat Italiaanse eten, het geruis van de zee… Drie, vier dagen doen dan ook heel goed.”

Groeten van MAX - maandag, NPO 1 • 20.35

 

Meer over:

Reageren