Wie is de Mol? 2020

Televizier Moltalk #3: Welvarend.

25 januari 2020 21:45 | amusement | Door Eric De Munck

© AVROTROS
Het twintigste seizoen van Wie is de Mol? is in volle gang en via Televizier.nl zit je ook dit jaar op de voorste rij. Iedere week duik ik - Eric de Munck, entertainmentdeskundige bij RTL Boulevard en professioneel Molloot - volledig in de materie van Wie is de Mol? en probeer op mijn eigen manier het mysterie te ontrafelen.

Lijnverdiensten

Tijdens de eerste opdracht van aflevering drie kiezen de makers van Wie is de Mol? direct het ruime sop. Buddy en Miljuschka (mijn persoonlijke verdachten) krijgen van Rik de toegang tot een hovercraft, waarmee een varend doolhof lijkt los te barsten. Via diverse lijnen vaart de ene na de andere hovercraft voorbij om kandidaten te vervoeren, maar er is -uiteraard- een catch. Er zijn allerlei regels, waarbij het gegeven dat niet iedereen bij elkaar mocht zitten de belangrijkste was. Miljuschka lijkt de opdracht meteen te begrijpen, maar die wilde 'vandaag nog eens even niet nadenken'. Ze noemde deze opdracht na afloop het Mollen Mijnenveld en dat is een behoorlijk juiste constatering. Van de 2200 euro die binnengehaald kon worden voor de pot, werd het uiteindelijk nul euro. Waardoor is enigszins onduidelijk, hoewel Leonie en Claes zich behoorlijk van de domme hielden als je het mij vraagt. En ook Buddy en Miljuschka hebben de verdenking nog stééds aan zich kleven.

 

Beeldig

Bij de tweede opdracht komt de ouderwetse etherdiscipline van Ellie Lust weer om de hoek kijken als er in een beeldentuin gezocht moet worden naar vier specifieke plekken die Miljuschka en Claes op foto's in hun handen hebben. Zoals vanouds gaat de communicatie álle kanten op, behalve de goede. Dat geldt overigens ook voor Leonie, die standbeelden met enveloppen voorbijloopt alsof ze blind is. Steeds als ik denk dat ze de Mol absoluut niet kan zijn, maakt ze zich tóch weer verdacht. Al kunnen dat ook de mindgames van de montage zijn. Met een schamele 600 euro wordt de pot na deze opdracht gespekt, maar de Mol kan alsnog gniffelend in zijn of haar handjes knijpen: het had namelijk ook 2000 euro kunnen zijn. 

Op de Thee.

Ook de derde en laatste opdracht van deze derde aflevering is weer een behoorlijk ingewikkelde. De groep moet in duo's op zoek naar de inhoud van een klassieke Chinese theekist. Door de tekens op hun kaarten te volgen komen ze in winkels terecht waar de potjes en kannetjes zouden moeten liggen. Dat lukt aardig, maar het vinden van het laatste stuk -een melkkannetje- heeft nogal wat voeten in de aarde. Als Johan uiteindelijk een kannetje uit de rekken trekt, blijkt dat de juiste zijn en is de proef geslaagd.

Er is 1500 euro verdiend, maar Rik geeft de mogelijkheid om te gokken, ze kunnen namelijk óók kiezen voor de waarde van het theekistje. De groep is verdeeld, maar terwijl de discussie nog loopt, hakt kersverse penningmeester Nathan de knoop door en zegt tegen Rik voor het geld te kiezen. Is hij gewoon ongeduldig of is dit een typische Mollenactie? Ook Johan maakt zich in deze opdracht héél verdacht, vooral omdat de werkelijke waarde van het servies 2700 euro lijkt te zijn, dat staat aan het begin van de opdracht namelijk in beeld.

 

Test en executie

Ook in deze derde aflevering wordt er niemand gespaard: het is actrice Jaike Belfor die haar rode scherm te zien krijgt. Maar of ze nou op teveel of juist te weinig mensen gegokt heeft is me niet helemaal duidelijk. Wel jammer dat er zo'n fanatieke kandidaat uit is, iets dat óók de groep overduidelijk denkt. En toen waren er nog maar zeven.

Meest verdacht: Buddy Vedder, Miljuschka Witzenhausen & Leonie ter Braak

Runners-up: Claes Iversen & Johan Goossens

 

Televizier Moltalk wordt geschreven door Eric de Munck:

Meer over