Gevaarlijkste klim ooit

Tip: Free Solo

20 maart 2019 10:00 | amusement | Door Televizier

© National Geographic

Bergbeklimmer Alex Honnold wil zonder hulpmiddelen rotswand El Capitan bedwingen. Een levensgevaarlijke missie, elk foutje kan fataal zijn. De Oscar winnende documentaire Free solo volgt hem bij zijn voorbereidingen en tijdens de klim.

Tekst: Martine van Kuler

Bizar, adembenemend en huiveringwekkend. Zelden doet een documentaire je zo op het puntje van je stoel belanden als Free solo. Bergbeklimmer Alex Honnold wil hierin de beroemde ruim 900 meter hoge rotswand El Capitan in het Amerikaanse Yosemite National Park bedwingen. Op zich is dit geen uitzonderlijke prestatie, ware het niet dat hij dit – als eerste persoon ooit – ‘free solo’ doet, oftewel zonder touwen of andere hulpmiddelen.

Angsten en twijfels

Alex’ beste vrienden, cameraman Jimmy Chin en regisseur Elizabeth Chai Vasarhelyi,
volgen de klimmer, te beginnen bij zijn twee jaar durende voorbereiding. Hij vertelt hen over zijn angsten, zijn jeugd en de nog prille relatie met zijn vriendin. Ook de beweegredenen van de jonge dertiger komen aan de orde. Wat bezielt iemand om vrijwillig, zonder enige vorm van zekering, een honderden meters hoog brok graniet te willen beklimmen? En dan zijn er ook nog de twijfels bij de makers. Wat als het ergste gebeurt? Zij vragen zich openlijk af of het wel ethisch verantwoord is iemand te filmen tijdens zo’n gevaarlijke missie.

Bloestollend

Hun antwoord is ja. Dus eindigt de documentaire met Alex’ beklimming van El Capitan. Het levert even prachtige als bloedstollende beelden op. Een klein foutje kan immers fataal zijn. “Je doet het perfect of je sterft”, zegt Alex terecht. “Het risico dat het misgaat is klein, maar als het gebeurt zijn de consequenties groot.” En dat realiseert ook de filmcrew zich maar al te goed. De spanning is van de gezichten af te lezen. Een van de cameramannen durft op een bepaald moment niet meer te kijken en dat geldt ongetwijfeld ook voor veel televisiekijkers. Alleen een koele kikker kan Free solo zonder klamme handjes afkijken.

Free solo | woensdag | National Geographic | 21.00

Meer over