Tooske Ragas: "Kritiek op Zo Zijn We Niet Getrouwd verbaasde me"

27 mei 2015 10:37 | amusement | Door Televizier

© EO

Tooske en Bastiaan Ragas kregen aardig wat kritiek op hun relatieshow Zo Zijn We Niet Getrouwd. "De agressie van sommige recensenten heeft ons wel verbaasd."

Therapeuten Tooske en Bastiaan Ragas stellen teleur met hun programma Zo Zijn We Niet Getrouwd, waarin ze stellen met relatieproblemen helpen. Het EO-programma kampt niet alleen met dalende kijkcijfers – de derde aflevering kwam uit op 787.000 kijkers – maar ook met behoorlijk wat kritiek.

Zowel serieuze tv-recensenten als twitterende kijkers zijn van mening dat de reality-serie een hoog SBS 6-gehalte heeft. De EO zou uit zijn op sensatie, een grens over zijn gegaan en de professionele therapeuten zouden (meer) in beeld moeten komen. En dus belde Televizier.nl met Tooske Ragas, om te peilen wat zij van de kritiek vindt.

Goed gevoel

"Ik ben oprecht nog steeds heel erg tevreden met het werk dat wij afgelopen jaar hebben gedaan," vertelt Tooske. "Andersom zijn de deelnemers stuk voor stuk blij dat ze aan het programma hebben meegedaan, zoals je op de site kunt zien. Vergeet niet dat ze zichzelf hebben aangemeld. Ze kenden de bedoeling van het programma en uiteindelijk hebben ze het allemaal de moeite waard gevonden. Bastiaan en ik hebben echt iets kunnen betekenen in het leven van deze stellen. Wij hebben ze met een goed gevoel achtergelaten. Wat dat betreft vind ik het een heel indringend en oprecht programma geworden, en heel veel mensen met ons."

Heftige televisie

"Commentaar hadden we natuurlijk ook wel verwacht. Het is heftige televisie over mensen die worstelen met zichzelf en met elkaar. Waar wij dan als gelukkig stel binnenkomen wandelen met adviezen. We hadden wel voorzien dat dat reacties zou opwekken. Maar de agressie van sommige recensenten heeft ons wel verbaasd. Dat vind ik vooral naar voor deze dappere mensen, die het lef hebben gehad om zichzelf kwetsbaar op te stellen. Wat je ook van het programma vindt, feit is wel dat Zo Zijn We Niet Getrouwd iets positiefs heeft bewerkstelligd bij deze stellen."

Confronteren

De camera’s in het huis van de stellen leveren soms schokkende beelden op. Zoals in aflevering 2 (7 mei jl.), waarin Baukje en Gerrit de verjaardag van hun kind vergaten. Gaat dat niet te ver? "Een belangrijk onderdeel van Zo Zijn We Niet Getrouwd is dat we mensen confronteren met hun eigen gedrag. Omdat bewustzijn altijd het begin is van een verandering. Die confrontatie is voor de deelnemers maar ook voor de kijkers vaak bijzonder heftig. Ik begrijp heel goed dat mensen van die beelden geschrokken zijn. Dat waren wij ook. Maar daardoor zijn Boukje en Gerrit wel anders naar zichzelf en hun rol als ouders gaan kijken en maken zij andere keuzes nu. Mede door onze camera’s is hun houding ten opzichte van hun zoon sterk verbeterd."

Geen jargon

Zou de kritiek niet afnemen als de therapeuten ook in beeld komen en we niet alleen Tooske en Bastiaan adviezen zien geven? "We werken in het programma intensief samen met therapeuten, sommigen daarvan zie je ook terug in de uitzendingen. Maar het was een bewuste keuze om vooral ook in gewone mensentaal met deze stellen te spreken en niet alleen in therapeutenjargon. Overigens zijn de meeste reacties van mensen uit die therapeutenwereld, die in eerste instantie ook kritisch waren, naderhand overwegend positief. Zo’n intensieve begeleiding in korte tijd levert wel degelijk wat op, zeggen ze. En de confrontatie met het eigen gedrag al helemaal. Bovendien krijgen de stellen, nadat wij afscheid van ze hebben genomen, nog minstens een half jaar therapie. We laten ze dus niet aan hun lot over."

Zo Zijn We Niet Getrouwd is donderdag om 21.15 uur te zien op NPO 1.

Lees ook:
De column van Peter van der Vorst over Zo Zijn We Niet Getrouwd.

Meer over