Met favorieten van de schrijvers...

Top 2000 viert twintigjarig bestaan met boek en plaat

20 November 2019 10:43 | amusement | Door Jef Willemsen

© NTR
De Top 2000 blaast twintig kaarsjes uit. Om dit jubileum te vieren heeft Leo Blokhuis samen met Norbert Pek, Dirk-Jan Roeleven en Arjan Vlakveld het boek Twintig jaar Top 2000 geschreven.

In het werkje doen ze de verrassende geschiedenis van het NPO Radio 2 instituut uit de doeken.

Weinig enthousiasme

Inmiddels is de lijst der lijsten niet meer weg te denken in de laatste week van het jaar. Maar toen de eerste editie werd geopperd in 1999 waren de dj's van dienst weinig enthousiast, weet muziekcoördinator Ron Stoeltie nog: "Er was nul enthousiasme. Radio in de nacht, wie gaat daar nou naar luisteren? NPO Radio 2 is toch geen Sky Radio? Zo’n stom idee hadden ze nog nooit gehoord."

11 miljoen

In eerste instantie was de Top 2000 ook bedoeld als eenmalig event, bedoeld om het jaar 2000 in te luiden. Maar het sloeg onverwacht zo aan dat het een jaarlijks terugkerend evenement is geworden waar gedurende de hele week zo'n 11 miljoen Nederlanders naar luisteren.

Plaat

Er zit ook muziek in Twintig jaar Top 2000. De schrijvers hebben een exclusieve 10-inch vinylplaat laten drukken met een aantal favoriete liedjes van de schrijvers.

Meer over