Interview

Tweede seizoen Kamp van Koningsbrugge van start: 'Spierballen zijn niet genoeg'

6 januari 2022 11:02 | amusement | Door Tijgerbloed Teksten

© Elvin Boer

Het wordt weer afzien. Vijftien 'gewone' Nederlanders proberen in Kamp Van Koningsbrugge de loodzware opleiding tot commando te overleven. Marjolein van Loenen (27) slaagde vorig seizoen glansrijk. "Ze zoeken geen kant-en-klare commando."

Jij voltooide het programma met verve. Welke tips zou je de deelnemers meegeven?

“Je krijgt vooraf geen draaiboek. De fysieke basiseisen op de website van het Korps Commandotroepen vormden mijn leidraad. Als je daaraan voldoet ben je in elk geval fit genoeg. Leren omgaan met kaart en kompas is heel handig. En probeer ook eens een bepaalde pijn te ervaren in een wedstrijd. Vaak denk je: dit is mijn max. Maar pas als je doorgaat totdat het pijn doet, weet je hoe het voelt om grenzen te verleggen. Voor mij was het een leerproces in sneltreinvaart. Ik ben me door het programma bewuster geworden van mijn kracht, spring soms gewoon maar in het diepe. Als iets niet bij me past kan ik er altijd nog mee stoppen. Ik zie minder hindernissen.”

Je liep al marathons en triatlons. Hoe heb je je verder voorbereid?

“Ik deed al krachttraining en cardio, dus duur- en intervaltrainingen. Mijn bovenlichaam trainde ik niet specifiek. Voor het programma ben ik dat er wel bij gaan doen. Ik ging me als een gek opdrukken. Voordat ik naar bed ging, na het opstaan en tussendoor gedurende de dag.”

Wat is de grootste valkuil voor de deelnemers?

“Hun ego. Mensen laten graag zien hoe fit ze zijn, maar de instructeurs willen vooral dat deelnemers als team functioneren. Focus op samenwerken, individualisten redden het niet. Je hoeft niet in alles goed te zijn, dat is het mooie. Het gaat erom wat je ermee doet als iets niet lukt. Ze zoeken geen kant-en-klare commando. Enorme spierballen zeggen niets over je weerbaarheid en uithoudingsvermogen, het gaat om het totaalplaatje. En hoe reageer je op slaapgebrek, op weinig eten? Wij sliepen tien uur in acht dagen. Als ik met mijn hoofd tegen een muur ging staan, sliep ik.”

4. Wat was je dieptepunt?

“Op de eerste dag stapte ik er bijna uit. Ik twijfelde opeens, het was een wirwar in mijn hoofd. De stress, die camera’s. Ik dacht: ik ga mezelf voor gek zetten. Na een goed gesprek met de instructeurs werden mijn doelen weer helder. Het was een heel belangrijk moment, als ik dat niet had gehad weet ik niet of ik het einde wel had gehaald. Maar nu was ik overtuigd, ik wist weer dat ik de kracht had.”

5. Is je leven veranderd na het programma?

“Nee, niet echt. Ik heb wel inspirerende mensen leren kennen. Ik kreeg veel commerciële aanvragen, maar de meeste sloeg ik af; ik deed dit niet voor het geld. Nog een goede tip voor de deelnemers: probeer tussen het afzien en het pijn lijden door te genieten van deze unieke ervaring. Het vliegt voorbij.”

Het nieuwe seizoen Kamp van Koningsbrugge is vanaf donderdag 6 januari wekelijks om 20:35 uur te zien op NPO1. 

Meer over