Met Frits Sissing

Uitreiking van de Musical Awards

9 januari 2019 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© AVROTROS

 Wat is de beste musical van het afgelopen jaar? En welke hoofdrolspelers hebben het meeste indruk gemaakt? Het wordt duidelijk tijdens de uitreiking van de Musical Awards 2019. Frits Sissing presenteert het gala vanuit het Amsterdamse RAI Theater.

Tekst: Martine van Kuler

De musicalprijzen worden dit jaar voor de achttiende keer uitgereikt. De primeur was in 2000, destijds nog onder de naam John Kraaijkamp Musical Awards. In de beginjaren werd het gala door de publieke omroep uitgezonden.

Avrotros

In 2011 nam RTL het stokje over. Dit leidde tot veel kritiek. Het gevolg was dat er in 2012 en 2014 geen musicalprijzen werden uitgereikt. In 2013 was er wél een uitreiking, maar deze werd niet op televisie uitgezonden. Sinds 2015 zijn de Musical Awards weer ‘gewoon’ bij de Avrotros te zien.

Nederlandse producties

Het afgelopen musicaljaar was er een met veel Nederlandse producties. “Uitzonderlijk veel eigenlijk”, vertelt Frits Sissing. “All Stars, Expeditie Eiland, Soof en Charley de komische musical zijn daar voorbeelden van.” Die trend lijkt in 2019 door te zetten, want ook dan gaat er een flink aantal Nederlandse producties in première, waaronder Op hoop van zegen en 't Schaep met de 5 Pooten.

Meeste nominaties

Die eer is voor The Addams family. De musical over de excentrieke familie sleepte elf nominaties in de wacht. Sissing begrijpt dit wel. “Het leuke aan The Addams family is dat er op alle fronten is uitgepakt en er weer ouderwets in geïnvesteerd is. Er zijn een topregisseur, een topchoreograaf en een topcast bij betrokken. Ook is er niet bezuinigd op het decor en is er een live-orkest. Dat laatste zie je niet vaak meer. Dat viel het publiek ook op tijdens de première. ‘Hé, wat lekker. Er is weer groots uitgepakt’, zeiden mensen in de zaal.”

Categorieën

Dit jaar worden er Awards uitgereikt in twaalf categorieën. De meest in het oog springende zijn die voor ‘Beste musical’ (waarin onderscheid wordt gemaakt in grote en kleine producties) , ‘Vrouwelijke hoofdrol’ en ‘Mannelijke hoofdrol’. Daarnaast zijn er prijzen voor onder meer aanstormend talent, regie, muziek en choreografie.

Beste musical

De grote musicals die kans maken op deze prijs zijn tussen Evita, The Addams Family en Woef side story. Bij de kleine musicals (met minder dan negen castleden op het podium) gaat de strijd tussen Charley de komische musical, Schuld en Selma Ann Louis.

Publieksprijs

Wie de Musical Awards winnen beslist de vakjury. Heeft het publiek dan helemaal niets in te brengen? Toch wel, want er is ook een speciale publieksprijs. Vanaf eind november kon het Nederlandse publiek stemmen op 25 musicals. Tijdens de live-uitzending kan op de drie populairste nogmaals worden gestemd. De winnaar krijgt de publieksprijs. “De favoriet van het publiek is lang niet altijd dezelfde als die van de vakjury”, vertelt Frits Sissing. “Ik denk dat de vakjury toch met andere ogen kijkt dan de bezoekers. Bij hen draait het om of ze een mooie avond hebben gehad, of ze geraakt zijn door de musical, of ze vrolijk naar buiten komen. Of het vakmatig wel allemaal klopt vinden zij minder belangrijk.”

Rode loper show

“Dit jaar is er voor het eerste een rode lopershow”, vertelt Frits Sissing. “Het is een opwarmertje voor de liveshow. Cornald Maas, Tim Douwsma, Esmee van Kampen en Fiona Hering doen verslag vanaf de rode loper. Ze laten zien hoe glamoureus de Nederlandse musicalsterren over de rode loper gaan, maar er is bijvoorbeeld ook een kijkje achter de schermen van de televisieshow.”

Soldaat van Oranje

Al ruim acht jaar trekt deze musical volle zalen. Het is daarmee de langstlopende voorstelling uit de Nederlandse theatergeschiedenis. En Frits Sissing denkt dat het doek voorlopig nog niet valt. “Het is voor ons heel bijzonder dat een musical zo lang bestaat, maar in Londen en New York is dat helemaal geen nieuw fenomeen. Daar lopen musicals jaren en jaren. Als hij goed is, en dat is Soldaat van Oranje, is het leuk om hem twee en misschien zelfs wel drie keer te zien. Die musical verveelt niet. Dus ik denk hij nog wel even door kan gaan.”

Optredens

Tijdens het Musical Awards Gala zijn er – naast de uitreiking van de prijzen –fragmenten uit verschillende shows te zien. Frits licht een tipje van de sluier op. “Er zijn heel veel optredens. Zo zien we stukjes uit The Addams Family, Evita, Charley de komische musical, Mamma Mia, The Lion King en Soldaat van Oranje. Ook krijgen we vast een stukje te zien uit Op hoop van zegen en 't Schaep met de 5 Pooten. Deze musicals gaan dit jaar in première.”

Musical Awards Gala 2019, De rode loper, woensdag - NPO 1 • 20.30 uur
Musical Awards Gala 2019, woensdag - NPO 1 • 21.15 uur

Meer over