En kiest voor tent

Utrecht wil Eurovisie Songfestival tegen beperkt budget organiseren

Utrecht wil het Eurovisie Songfestival best organiseren in 2020, maar de stad is niet van plan de portemonnee te trekken. Dat blijkt bij het indienen van de bid books.

Samen met Arnhem, Maastricht, Rotterdam en Den Bosch is Utrecht in de race om gaststad te worden van het liedjesfestijn, maar Utrecht stelt wel eisen die de stad weleens de kop kunnen kosten.

Geen geld

In een brief laat het stadsbestuur weten dat het Eurovisie Songfestival welkom is, maar houdt wel de hand op de knip: "Wij ondersteunen de kandidaatstelling van Utrecht als gaststad voor het Songfestival als de Jaarbeurs en partners dit zelfstandig en met eigen financiën organiseren." Den Bosch heeft daarentegen 3 miljoen toegezegd en Rotterdam komt zelfs met 15 miljoen op de proppen. Wel staat Utrecht garant voor de kosten van de beveiliging.

Grote tent

Bijkomend probleem is het feit dat de Jaarbeurs niet voldoet aan de eisen van de NPO en de Europese EBU. De plafonds zouden te laag zijn, waardoor Utrecht voorstelt om op de parkeerplaats van de Jaarbeursplein een grote tent op te bouwen die ruimte biedt aan 10.000 man. Ook kan de organisatie niet garanderen dat er voldoende hotelkamers of vervoer is voor alle 45 delegaties. 

Vervoer

Zo moeten er volgens de voorschriften voor alle delegaties twee weken lang voortdurend touringcars beschikbaar zijn. Utrecht ziet daar geen gat in en stelt voor het transport lopend, per fiets of via het openbaar vervoer te doen. 

Fietskoerier

Utrecht benadrukt het sobere karakter van hun uitnodiging door het gevraagde bidbook in te laten dienen door één fietskoerier. De overige steden pakten groots uit met hoogwaardigheidsbekleders, Bossche bollen, champagne en een hoempa band. 

Meer over:

Reageren