Zijn cv

Vanaf vanavond: het vernieuwde RTL Late Night met Twan Huys

3 september 2018 11:51 | amusement | Door Irma Tomas

Twan Huys presenteert vanaf deze week het vernieuwde RTL Late night met Twan Huys. Om de gunst van de kijker terug te winnen, kiest de 54-jarige journalist voor diepgang op de late avond van RTL 4.

1. Journalistiek hart
In tegenstelling tot zijn voorganger Humberto Tan heeft Twan vooral een journalistieke achtergrond. Hij studeerde in 1986 af aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg en ging in 1992 voor de VARA aan de slag. Bij Nova werd hij bekend als Amerika-correspondent. In 2007 begon hij als presentator van de actualiteitenrubriek die in 2010 werd omgedoopt tot Nieuwsuur. Daar presenteerde hij afgelopen mei zijn laatste aflevering.

2. College tour
Twan was de laatste jaren ook te zien in College tour, hij bedacht het format voor de interviewshow toen hij nog werkte als correspondent in Amerika. Tussen 2007 en 2017 bevroeg hij samen met groepen studenten exact honderd prominenten over hun drijfveren, ambities en de geheimen van hun succes. De allereerste gast was Hans Teeuwen, zijn laatste seksuologe Ellen Laan. In 2012 zorgde de aflevering met Willem Holleeder voor veel ophef, Huys zou de topcrimineel vrijwel kritiekloos een podium hebben geboden. De NTR heeft laten weten door te willen met College tour, wie Twan opvolgt is nog niet bekend.

3. Liefde voor de VS
Naast zijn vrouw Cheryl is Twans grote liefde de Verenigde Staten. Hij woonde en werkte er tussen 1999 en 2007 en maakte de roerige periode na 11 september van dichtbij mee. In 2006 publiceerde hij een bestseller over zijn ervaringen, getiteld Ik ben een New Yorker. Twan volgt de ontwikkelingen in de States op de voet en schoof met name in verkiezingstijd geregeld aan bij talkshows als Pauw en DWDD om het laatste nieuws te duiden.

4. De Clintons
Twee van Twans absolute droomgasten zijn Bill en Hillary Clinton. Als correspondent sprak hij de oud-president en zijn vrouw meerdere malen en in 2016 schreef hij een boek over hen waarin hij de complexe relatie van het politieke power couple onder de loep nam. Twan verzorgde in 2015 zelfs een compleet tv-college over de Clintons in DWDD University.

5. Misstap
Afgelopen juni haalde Huys de woede van RT-collega John van den Heuvel op de hals toen hij daags na de aanslag op de Telegraaf iets te hard lachte om een grap van schrijver Tommy Wieringa over het incident. John weigerde bij Twan aan te schuiven als dit niet werd rechtgezet en ook andere Telegraaf en RTL-prominenten waren boos. Twan maakte publiekelijk excuses bij RTL Boulevard en beloofde beterschap.

RTL Late night met Twan Huys

De grote vraag blijft hoe Twan RTL Late night met Twan Huys gaat vernieuwen. Kenners verwachten dat de nadruk meer komt te liggen op het nieuws van de dag en dat de toon beduidend minder luchtig zal zijn. Zeker is wel dat de show een nieuw onderkomen heeft: het Rembrandtplein is verruild voor De Hallen Studio’s in Amsterdam, waar onder meer ook Podium Witteman opgenomen wordt. Of de kaasstengels zijn meeverhuisd, moet blijken.

RTL Late Night, iedere werkdag - RTL 4 • 22.30 uur

Meer over