'Wij distantiƫren ons'

Veronica Inside verliest adverteerders na Zwarte Piet-grap Johan Derksen

19 juni 2020 10:59 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot Veronica
De uitspraken van Johan Derksen over Akwasi en Zwarte Piet krijgen een pijnlijk staartje voor Veronica inside. De talkshow is al diverse adverteerders verloren.

In de maandaguitzending van Veronica inside vroeg Derksen zich bij een foto van een als Zwarte Piet verklede demonstrant zich af of 't misschien rapper Akwasi was. De opmerking was bedoeld als grap, maar viel volledig verkeerd.

Ophef

Online onstond grote ophef waar diverse BN'ers als Arie Boomsma, Glennis Grace en Veronica van Hoogdalem zich in mengden. Veronica meende dat het afgelopen moest zijn met de "pijnlijke en gevoelloze uitspraken" die in VI gedaan worden. De manier om dat te doen is sponsoren en adverteerders van VI aanspreken.

Terugtrekken

Die actie lijkt effect te hebben. Zespri Kiwifruit wil niet langer adverteren en ook Gilette laat weten te stoppen met hun advertenties. Gamma en SNS bank stoppen nog niet, maar willen wel een gesprek met de zender.

Toto gaat door

Er zijn ook bedrijven die er anders tegen aan kijken. Zo is sponsor TOTO niet van plan in te grijpen omdat de verantwoordelijkheid voor de uitspraken bij de heren aan tafel ligt. Albert Heijn laat alleen weten "geen plaats te hebben voor discriminatie" maar onderneemt vooralsnog geen actie en de Kamer van Koophandel stelt dat ze geen invloed hebben op de inhoud van de programma's waar hun spotjes bij worden uitgezonden.

Veronica 

Eerder liet Veronica al weten dat de ender zich niet bemoeit met de inhoud van het voetbalpraatprogramma en dat de uitspraken van de heren geheel voor eigen rekening zijn. Bij hun overstap naar Talpa is volgens Johan Derksen ook specifiek in het contract gezet dat John de Mol zich niet mag bemoeien met het programma.

Komende maandag bespreken Johan, Wilfred en René de kwestie in Veronica inside.

Meer over