Verslag van Expeditie Robinson #02: Acht keer immuniteit op de eilandraad

Tijd voor het echte werk in Expeditie Robinson! Na het voorstelrondje van vorige week gaat het spel nu serieus van start. Lees hier alles over aflevering 2.

Best leuk hoor vorige week, die eerste aflevering van Expeditie Robinson. Vooral de quotes van Elle Bandita hadden we niet willen missen (Sharon: "Wat zullen wij doen?" Elle: "Ik dacht: een beetje vingeren in de bosjes, maar je hoeft niet mee hoor.") Maar toch begint het deze week pas écht, met de eerste proef en de eerste eilandraad.

Vrijheid

Het begin van de aflevering is nog rustig. Amara geniet van de natuur om haar heen, Klaas van het vissen. Toch is niet alles perfect: Ronnie voelt zich alleen nu niemand hem op sleeptouw neemt. En Marian klaagt: "Dat groepsgebeuren vind ik ook wel heftig. Niet omdat ik moeite heb met de mensen, maar omdat ik een stuk vrijheid inlever." Ondertussen zit Teske steeds 'op het randje van overgeven'. Het is zwaar op het eiland.


Eenling

Maar presentatrice Nicolette Kluijver maakt het nog een stukje zwaarder. Vanuit een laag vliegende helikopter gooit ze een koker op het strand. Danny vist hem uit het water en Tim leest de boodschap voor: Stel twee groepen van acht samen, die het tegen elkaar gaan opnemen tijdens de eerste elaminatieproef. De eenling die achterblijft, gaat alleen naar een ander eiland. Heftig nieuws dus!

'Even rust'

Marian geeft zich vrijwillig op om in haar eentje naar het andere eiland te gaan. "Ik wil wel eventjes uit de groep," legt ze uit aan de kijker. "Even rust. Maar het heeft ook te maken met mijn nieuwsgierigheid." Nou, dat is opgelost. Maar nu moeten de overige zestien nog in tweeën gesplitst. De deelnemers kiezen ervoor om de eerste acht mensen die op het eiland aankwamen bij elkaar in een team te plaatsen, net als de laatste acht.


Opsplitsen

En dus strijden Jaap, Amara, Kees, Kim, Ronnie, Elle, Danny en Sandra in team 1 tegen Sharon, Tim, Anna, Sander, Klaas, Marian, Teske, Oscar en Wietze in team 2. De BN'ers komen er - een beetje laat - achter dat wel alle sterke mannen in dat tweede team zitten. Maar ja, nu blijven ze maar bij deze verdeling.

8x immuniteit

Na de reclame komt de hele groep, behalve 'eenling' Marian (die sneaky wat eten uit de gezamenlijke kist in haar eigen rugtas verstopt), aan bij de proef. En die is spectaculair. "Het lijkt wel de finaleproef," glimt Wietze. Als alle BN'ers op het platform staan, onthult Dennis Weening het vervolg van de aflevering: alle zestien moeten ze naar de eilandraad. Het team dat de proef wint, krijgt in z'n geheel immuniteit.


Obstakels

Zo moeilijk als de eilandraad dus zal worden, zo eenvoudig is de proef: de kandidaten moeten een megagrote bal een helling oprollen en uiteindelijk in het water gooien. Maar dan wel met een paar obstakels onderweg: ze moeten eerst palen loshakken om een brug te maken, vervolgens over die brug, de bal door een doolhof rollen en tot slot een vuurtje maken om een touw door te branden. De teams krijgen één minuut om te overleggen over een tactiek en dan moeten ze aan de bak.

Testosteron

Terwijl Sander voor zijn team 2 driftig de palen aan het loshakken is, ziet hij team 1 meteen een voorsprong nemen. "Dan spuit de testosteron alle kanten op," aldus Sander. Toch rolt team 1 de bal als eerste over hun zelfgemaakte brug. In het doolhof gaan ze linksom. Als team 2 daar ook is beland, weet Klaas zeker dat ze rechtsom moeten. Maar nee, team 1 had het bij het juiste eind en loopt nog verder in.

Vuur

Team 1 komt als eerste boven en moet daar vuur maken. Jaap en Elle nemen deze taak op zich. Ondertussen is team 2 nog volop bezig met het doolhof. Omdat het niet echt opschiet met Jaap en Elle, gaat Danny zich met het vuur bemoeien. Team 2 komt nu ook bovenaan: Tim Douwsma doet een eerste poging in de vuurschaal, maar al snel neemt Sharon het over. Samen krijgen ze heel vlug de vlam in de pan. Het touwtje van team 2 brandt door en ze kunnen de bal het water inrollen!


Zuur

Sharon, Tim, Anna, Sander, Klaas, Marian, Teske, Oscar en Wietze winnen immuniteit en zijn door het dolle heen. Vanzelfsprekend is team 1 diep teleurgesteld, vooral omdat ze eerst nog voor stonden. "Maar dan winnen de alfamannetjes met z'n allen," zucht Kees. "Zuur, zuur," analyseert Kim. "Ik heb er geen andere woorden voor dan zuur."

Tayak

Intussen krijgt Marian niets van de proef mee. Ze komt in haar eentje aan op Tayak, een klein eiland met een enorme rots. In een koker vindt ze een boodschap: ze blijkt de eerste bewoner van een nog te vormen kamp waar elke aflevering één iemand bij komt. Na een week nemen zij het op tegen de mensen uit het andere kamp. "Jezus, ik zit gewoon op een loser-eiland," jammert Marian, die toch een beetje spijt heeft dat ze weg wilde uit dat 'groepsgebeuren'.


Kim of Kees?

Op het andere eiland beginnen de teruggekeerde teams meteen met complotjes smeden. Wietze en Klaas willen met heel team 2 op één iemand stemmen. Ze opperen Kim en Kees, die als sterke spelers nu uitgeschakeld kunnen worden. Op wie de uiteindelijke keuze valt, is nog niet te zien. Spannend!

Ronnie

Het verliezende team overlegt ook over een strategie. Ronnie wil zich opofferen: hij stelt voor zijn eigen naam in te vullen en iedereen op hem laten stemmen, zodat er acht briefjes voor hem zijn. Maar je mag niet op jezelf stemmen... Toch spreken Jaap, Amara, Kees, Kim, Elle, Danny en Sandra af om op Ronnie te stemmen. Kim is wel bang voor de eilandraad, net als Kees. "Ik vind het rot," zegt hij. "Zo kan ik niet aankomen thuis: eind van de week, ik ben er weer! Dan zou ik echt heel verdrietig worden."

Volle bak

"Het is volle bak," zegt Dennis als de zestien deelnemers op de eilandraad komen. Hij heeft het nog nooit zo druk gezien daar. Na een lange stemronde blijkt dat Ronnie inderdaad zeven stemmen heeft gekregen en zelf op Danny heeft gestemd. De acht winnaars van de proef hebben allemaal op Kees gestemd. Hij waant zich vast een beetje opgelicht in het buitenland.


Geheim eiland?

"Ik voelde wel een gevarenzonetje," zegt Kees. "Er gelden nu regels die normaal na de samensmelting pas gelden. Ze stemmen op de sterkste, of nou ja, misschien vinden ze me gewoon wel een zak. Dus ik was er wel bang voor." "Je bent beslist geen zak," zegt Klaas. Maar toch moet Kees afscheid nemen van de groep. "Niet nog een geheim eiland ofzo?" probeert hij nog. Maar nee, hij mag niet naar het eiland van Marian. Hij moet echt naar huis.

Lees ook:
Ons verslag van de eerste aflevering van Expeditie Robinson 2015

Reageren